Undgå stress som leder
Det råd lyder næsten tåbeligt banalt, men i dette indlæg fortæller erhvervspsykolog Danielle Dahlhus, hvad man kan gøre for at undgå stress som leder.
Ledelse og stress
Stress kan ramme alle; høj som lav, rig som fattig, medarbejder som direktør. Stress er ikke bare alvorligt for den, der rammes. Det påvirker også arbejdspladsen negativt.
Vi oplever alle stress til en vis grad. Det er som udgangspunkt ikke farligt. Faktisk er vi fra naturens side bygget til at kunne få stress. Vi har nemlig et biologisk indbygget stress-system, der har til formål at beskytte os. Men hvis man oplever for meget stress over længere tid, kan det blive et alvorligt problem.
Som erhvervspsykolog ser jeg ofte, at bekymringer fylder meget hos ledere og direktører. Når ledere bruger meget tid på at bekymre sig, er de i høj risiko for at udvikle stress.
Hvorfor får ledere stress?
Årsagerne til, at ledere får stress, kan være mange. Det kan skyldes for høje forventninger, urimelige arbejdsvilkår, problemer i privatlivet, dårligt kollegaskab, udfordringer med at sige nej m.m. Som erhvervspsykolog identificerer jeg sammen med klienten årsagerne til, at vedkommende har stress – eller er i risiko for at udvikle det.
Ledere, der bekymrer sig, udvikler lettere stress
I mange tilfælde skyldes stress hos ledere delvist eller udelukkende bekymringer og grublerier. Vi ved fra forskning og klinisk behandling, at det kan føre til stress, når mennesker bruger meget tid på at bekymre sig og gruble. Derudover øger det risikoen for udvikling af bl.a. angst, depression og søvnproblemer.
Stressede ledere er dårligere ledere
Stressede ledere:
- Performer dårligere.
- Har øget risiko for sygefravær.
- Får sværere at træffe gode beslutninger.
- Bliver mere irritable.
- Laver flere fejl.
- Kommer lettere i konflikt med kollegaer
- Bliver mere snæversynede.
- Er sværere at arbejde sammen med.
- Har lavere arbejdsglæde og overskud
Erhvervscoaching – Undgå stress som leder
Problemer løses ikke via bekymring
Ledere og direktører står ofte med reelle udfordringer og problemstillinger, de skal løse. Som erhvervspsykolog har jeg dog gentagne gange set, hvordan mange lederes strategier er uhensigtsmæssige. Mange ledere (også C-level) forsøger nemlig at løse problemer via lange grublerier og bekymringer. Det er dog de færreste ledere, som faktisk er bevidste om, at de gør det. Altså bruger bekymring og grubleri som en strategi. Ofte gør mennesker det nemlig uden selv at tænke over det – eller så føler vi ikke, at vi kan lade være. Det kalder man meta-antagelser.
Meta-antagelser hos ledere
Alle mennesker har nogle “leveregler”, som vi er mere eller mindre bevidste om. Meta-antagelser kan ses som vores leveregler ift. eksempelvis problemløsning. Uden vi tænker over det, styrer vores meta-antagelser, hvilke strategier vi anvender. De styrer, hvordan vi forholder os til samt bearbejder vores tanker og følelser.
Denne uheldige ændring i tanke- og opmærksomhedsmønstre skyldes vores metakognitive overbevisninger. Dvs. de tanker, vi har om vores tanker. En anden måde at forklare det på er, at vores metakognitive overbevisninger styrer vores strategier og guider os til, hvordan vi skal forholde os til og bearbejde vores tanker.
Typiske meta-antagelser:
- Hvis jeg bekymrer mig på forhånd, bliver jeg bedre forberedt.
- Hvis jeg grubler længe nok, kan jeg bedre forstå problemet/situationen.
- Jeg klarer mig bedre og bliver mere effektiv, hvis jeg forestiller mig og gennemgår alle tænkelige scenarier, der kan opstå.
- Jeg får mere kontrol, hvis jeg bekymrer mig.
Erhvervspsykolog og metakognitiv terapi
Intentionen er således super god, men resultatet er virkelig dårligt. Sandheden er nemlig, at vi får det dårligere og præsterer dårligere, når vi bruger en masse tid på at bekymre os, gruble, ruminere, lave katastrofetænkning m.m. Derudover leder det videre til en anden meta-antagelse, som er: “Jeg kan ikke styre mine bekymringer og grublerier”.
Vi kan tro nok så meget på disse meta-antagelser, men det gør dem ikke sande. Det er videnskabeligt bevist, at det modsatte faktisk er tilfældet. Vi får det dårligere, bliver mere ineffektive, føler i højere grad, at vi mister kontrollen m.m. i takt med, at vi bruger mere og mere tid på at bekymre os.
‘
Lær effektive strategier hos erhvervspsykolog
Derfor er det afgørende, at ledere tillærer sig nye strategier, der faktisk er effektive. Som erhvervspsykolog hjælper jeg ledere med dette. Jeg anvender metakognitiv terapi, der er en evidensbaseret terapiform. Udover at være erhvervspsykolog har jeg en baggrund som forsker, og jeg arbejder ikke ud fra tilfældigheder. Erhvervscoaching skal, efter min mening, være baseret på viden fra forskning og klinisk praksis. Vi skal vide, at det virker. Jeg gider nemlig hverken spilde mine klienters eller min egen tid.
Erhvervpsykolog med en baggrund som forsker
Så hvordan kan man undgå stress som leder og lære at stoppe med at bekymre sig? Første step er at række ud til en kvalificeret erhvervspsykolog. Et forløb hos mig med executive coaching eller erhvervscoaching er individuelt tilpasset. Det er afgørende for, at du som leder får mest ud af erhvervscoaching.
Undgå stress som leder – brug en kvalificeret erhvervspsykolog
Så hvis du gerne vil have en standardiseret eller tilfældig hjælp, er det ikke hos mig. Mens alle kan kalde sig for erhvervscoach, er psykolog en beskyttet titel. På samme vis kan alle sige, at de tilbyder metakognitiv terapi uden at have nogen uddannelse i det. Derfor anbefaler jeg, at man sørger for at opsøge en erhvervspsykolog med den rette uddannelse og erfaring.
Udover at have en baggrund som forsker, er jeg certificeret metakognitiv terapeut. Jeg har gennemført en 2-årig international specialistuddannelse hos Adrian Wells, der er grundlæggeren af metakognitiv terapi.
Undgå stress som leder – lær at slippe bekymringer
Hvis du gerne vil i gang med et forløb med erhvervscoaching i Aarhus, kan du sende mig, psykolog Danielle Dahlhus, en mail herom (mail@danielledahlhus.dk). Der er også mulighed for at have en kort forsamtale over telefon (10 minutter), hvis du ønsker det.
Anbefalinger fra tidligere klienter
“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde.”
– Mand i 50’erne
“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”
– Mand i 60’erne
“Bekymringer?? Det er ikke længere noget, jeg gør i, efter at have gået hos Danielle 🙂 Jeg har lært at slippe tankerne. Totalt livsændrende.”
– Kvinde i 60’erne
“Et par online samtaler med Danielle har ændret mit liv. Bedre kan det ikke siges. Jeg føler, jeg har fået mit liv tilbage efter, jeg har fået min søvn tilbage. Alle, som har svært ved at sove, burde kontakte Danielle med det samme.”
– Kvinde i 40’erne
“Jeg vil naturligvis give dig mine varmeste anbefalinger. Jeg har gennem mit forløb hos dig, oplevet dig som en utrolig kompetent og professionel psykolog. Din personlighed og være måde har passet perfekt til mig.
Du var rigtig hurtig til at få identificeret de områder jeg specielt skulle arbejde med og give mig gode værktøjer til at gøre netop dette. Du var god til at stille de rigtige spørgsmål og få mig til at indse tanke- og handlemønstre som jeg gjorde ubevidst.
Jeg var aldrig kommet dertil hvor jeg er nu uden dine kompetencer og jeg vil helt sikkert tage fat i dig igen i fremtiden.”
– Mand i 30’erne