Gode nytårsforsæt
I dette indlæg deler erhvervspsykolog Danielle Dahlhus simple råd til, hvordan man skaber de rette betingelser for rent faktisk at lykkes med sine gode nytårsforsæt.
Det viser forskning: Sådan lykkes du med gode nytårsforsæt
Okay lige bortset fra “forskning”, der giver en smule schwung, kunne overskriften næsten ikke lyde mere damebladsagtig, men lad os lige dykke ned i det.
Årsskiftet er for mange lig med nytårsforsæt. Undersøgelser indikerer, at omkring hver fjerde dansker laver nytårsforsæt. Ikke så overraskende er det dog langtfra alle, der rent faktisk formår at holde dem.
Gode nytårsforsæt
Mængden af forskning i nytårsfortsæt er sparsom, men ser vi på de eksisterende undersøgelser og kombinerer det med viden fra bl.a. motivationsforskning, er der visse ting, vi med fordel kan være opmærksomme på. Uanset om vores nytårsforsæt vedrører privat- eller arbejdsliv.
Helt simpelt kan det siges, at gode nytårsforsæt er dem, du lykkes med at holde. Men hvad kan du gøre for at øge sandsynligheden for rent faktisk at lykkes med dine gode nytårsforsæt?
Rammerne for det gode nytårsforsæt
- Fokuserer på ting, du gerne vil opnå frem for ting, du gerne vil undgå.
- Dine mål skal være i overensstemmelse med dine værdier og ikke udspringe af dårlig samvittighed eller forestillinger om, hvad der vil leve op til bestemte normer.
- Sæt overordnede mål, som kan kombineres med konkrete mål.
- Vær realistisk. Det er fristende at lave en laaang ønskeliste over alt det, man godt gad var anderledes, men husk at det er dig selv, som skal efterleve dem.
- Udvælg få områder, du vil arbejde med. Jo længere din liste bliver, jo mere risikerer du, at dine nytårsforsæt bliver ligesom et heksehyl: Larmer til at starte med, men er hurtigt væk igen og er i virkeligheden ret ligegyldige.
- Sæt delmål. Hvis det ikke var nemt i 2023, bliver det nok heller ikke nemt i 2024 (damn it!). Delmål hjælper til at overskueliggøre processen og øger chancen for vedvarende fremskridt.
- Se dine nytårsfortsæt som en rettesnor og ikke en tjekliste.
- Specificer hvad det præcis er, du gerne vil opnå. Hvad vil det for dig konkret sige eksempelvis at “leve sundere”? Er det at reducere dit daglige indtag af lakridspiber fra 11 til 5 styks, at spille padeltennis to gange i ugen eller noget helt tredje?
- Vær ærlig over for dig selv: Vil du det nok? Det er enormt krævende at ændre vaner, så du skal virkelig ville det – ellers er sandsynligheden for at lykkes endnu lavere end salget af cigarer 1. januar formiddag.