Bliv en bedre leder: Prioriter din søvn

I dette indlæg fortæller erhvervspsykolog og søvnekspert Danielle Dahlhus om, hvorfor søvn er så vigtig, hvis vi vil klare os godt i arbejdslivet og f.eks. gerne vil blive en bedre leder.

“Jeg har ikke tid til at sove”

En direktør sagde engang til mig:

“Jamen Danielle, jeg har for travlt til at kunne nå at sove mere end 4 timer”.

Faktisk har jeg som erhvervspsykolog efterhånden hørt lignende udtalelser fra en del mennesker, især ledere. Udover at være erhvervspsykolog har jeg forsket i søvn og er udpeget som en af de førende eksperter i landet, så det område griber jeg selvfølgelig også fat i hos mine erhvervsklienter, når det giver mening.

Ledere i søvnunderskud bliver dårligere ledere

Jeg skal egentlig ikke bestemme, hvad du vælger at gøre, men hvis du kan genkende dig selv i direktørens udtalelse, vil jeg vil bare lige gøre opmærksom på, at det er en skide dårlig prioritering. Ikke “kun” for din sundhed, men også for business.

Forskning dokumenterer, at:
 • Personer, der sover dårligt eller for lidt, er mindre effektive. Deres arbejdsevne er nedsat, de laver flere fejl, er langsommere og kommer oftere i konflikter med kollegaer.
 • Personer med dårlig søvn har højere risiko for at udvikle psykiske lidelser (stress, depression, angst m.m.) såvel som fysiske lidelser (forhøjet blodtryk, blodpropper, hjerteanfald, fysiske smerter, diabetes m.m.).
 • De årlige ekstra omkostninger ved tabt produktion hos personer med søvnbesvær er samlet 17,4 milliarder kr.
 • Der er årligt knap 3 millioner ekstra sygedage blandt erhvervsaktive personer med søvnbesvær sammenlignet med personer uden. 
Direktører og ledere rammes ofte af søvnproblemer

Søvnproblemer udgør en af de største sundhedsudfordringer. Op mod halvdelen af alle oplever at være udfordret af søvnproblemer i løbet af livet. Direktører, ledere og virksomhedsejere er på ingen måde skånet for at være en del af denne pulje. Tværtimod. Min erfaring som erhvervspsykolog er, at det faktisk er ganske almindeligt for ledere at have problemer med søvnen.

Typiske søvnproblemer hos ledere

Jeg har eksempelvis hørt rigtigt mange ledere sige følgende sætninger:

 • Jeg kan ikke falde i søvn.
 • Jeg vågner for tidligt.
 • Jeg får ikke nok søvn.
 • Jeg har tankemylder ved sengetid.
 • Jeg er så træt, men kan ikke sove.
 • Jeg bruger lang tid på at falde i søvn.
 • Jeg har angst for ikke at kunne sove.
 • Jeg har problemer med at sove andre steder.
Hvorfor sover ledere dårligt?

Årsagerne til, at ledere udvikler søvnproblemer kan være mange. I et forløb med søvnbehandling laver jeg derfor altid først og fremmest en grundig udredning. Her finder jeg ud af, hvilke søvnproblemer, personen har. Dernæst kan jeg så målrette søvnbehandlingen til den enkelte klient. Jeg tilbyder således ikke standardiserede behandlinger, men individuelt tilpassede forløb, som er baseret på resultater fra forskning og klinisk praksis.

Bliv en bedre leder

Ledere har ikke mindre brug for søvn end andre

Vores hjerner fungerer betydeligt bedre, når vi får søvn af tilstrækkelig kvalitet og kvantitet, så ofte vil vi opleve, at vi slet ikke behøver at arbejde lige så hårdt og meget, hvis “bare” vi prioriterer vores søvn.

Du behøver ikke nødvendigvis at sove 8-9 timer hver nat, da vores søvnbehov er individuelt. Det vigtige er, at du får den mængde søvn, som lige præcis du har brug for. Derfor hjælper jeg bl.a. mine klienter med at afdække, hvad deres søvnbehov egentlig er – og dernæst hvordan de så opfylder det.

Prioriter din søvn og bliv en bedre leder

Så den zzZøvn der… Den er pænt vigtig. Jeg spørger nogle gange mine klienter: Er du sikker på, at du har råd til at nedprioritere den?

Hvis du gerne vil blive en god leder, er du nødt til at give dig selv de rette betingelser herfor. Du er hverken nemmere, sjovere eller bedre at arbejde sammen med, hvis du er i søvnunderskud. De færreste direktører og ledere oplever ej heller selv, at arbejdet ligefrem er lettere, hvis de sover dårligt. Tværtimod.

             

Kombineret erhvervscoaching og søvnbehandling

Som erhvervspsykolog fokuserer jeg på at hjælpe den enkelte klient til både at have det bedre og klare sig bedre. Uanset om min klient er C-level leder, specialist, selvstændig eller noget helt andet, er vedkommende først og fremmest et menneske. Selvom nogle mennesker præsterer på et helt ekstremt niveau, er de altså ikke robotter. Så de har lige så meget brug for søvn, som enhver anden har.

Når mine klienter selv italesætter søvnproblemer, eller hvis jeg identificerer, at deres søvn ikke er god, har vi mulighed for at arbejde på dette. Når vi mennesker sover godt, styrker det os både i privat- såvel som arbejdslivet.

Nogen af mine klienter har forløb udelukkende med søvnbehandling, nogen har udelukkende erhvervscoaching, mens andre har et kombineret forløb. Som erhvervspsykolog tilpasser jeg nemlig altid forløbet til den enkelte klient. Sådan opnår klienten den bedste effekt.

Anbefalinger fra tidligere klienter

“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde.” 

– Mand i 50’erne

“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”

– Mand i 60’erne

“Bekymringer?? Det er ikke længere noget, jeg gør i, efter at have gået hos Danielle 🙂 Jeg har lært at slippe tankerne. Totalt livsændrende.”

– Kvinde i 60’erne

“Et par online samtaler med Danielle har ændret mit liv. Bedre kan det ikke siges. Jeg føler, jeg har fået mit liv tilbage efter, jeg har fået min søvn tilbage. Alle, som har svært ved at sove, burde kontakte Danielle med det samme.”

– Kvinde i 40’erne

Jeg vil naturligvis give dig mine varmeste anbefalinger. Jeg har gennem mit forløb hos dig, oplevet dig som en utrolig kompetent og professionel psykolog. Din personlighed og være måde har passet perfekt til mig. 

Du var rigtig hurtig til at få identificeret de områder jeg specielt skulle arbejde med og give mig gode værktøjer til at gøre netop dette. Du var god til at stille de rigtige spørgsmål og få mig til at indse tanke- og handlemønstre som jeg gjorde ubevidst.

Jeg var aldrig kommet dertil hvor jeg er nu uden dine kompetencer og jeg vil helt sikkert tage fat i dig igen i fremtiden.”

– Mand i 30’erne

Vil du vide mere?

Scroll to Top