Metakognitiv terapi i Aarhus

Forskning og klinisk praksis dokumenterer, at metakognitiv terapi er effektiv til behandling af bl.a. angst, stress, søvnproblemer, depression, OCD og overtænkning. Hos Psykolog Danielle Dahlhus kan du få specialiseret hjælp med metakognitiv terapi i Aarhus og online.

Hvad er metakognitiv terapi?

I metakognitiv terapi fokuserer vi på, hvordan vi tænker. Fokus er således på selve tankeprocessen – vores kognition. Man beskæftiger sig ikke med, hvad vi tænker, men hvordan vi håndterer de tanker og følelser, vi får. Vi kan nemlig ikke styre, hvilke tanker og følelser, der popper op hos os, men vi kan lære at styre, hvordan vi responderer på dem. Begynder vi f.eks. at analysere på tankerne, fører vi dem videre til katastrofetanker og begynder vi at google, når vi mærker et fysisk symptom i kroppen, eller lader vi tanken være? Vi kan lære at lade tankerne og følelserne være. Derigennem vil de fylde mindre og påvirke dig mindre.

Så, grunden til, at vi i metakognitiv terapi ikke beskæftiger os med, hvad vi tænker, er ganske simpelt; fordi det er uden for vores kontrol. Kan du f.eks. beslutte dig for, at du IKKE vil få tanken ”Det regner”, næste gang det regner udenfor? Nej vel, for det er en tanke, der bare popper op i din hjerne af sig selv – ligesom så mange andre tanker.

Få kontrol over hvordan du reagerer på tanker og følelser

Det, du kan lære at styre, er, hvad du gør, når tanken kommer. Når man f.eks. reagerer på tanken og begynder at bekymre sig; ”Åh nej, hvordan kommer det nu til at påvirke min dag? Hvad nu hvis det stadig regner senere, hvor jeg skal cykle hen til mødet? Så bliver jeg jo drivvåd, og det bliver pinligt…”, så giver man tanken opmærksomhed. Hvis man begynder på alle disse tanker (blot et eksempel), så er man aktiv. Det vil sige, så gør man selv mere ved den tanke, der opstod automatisk.

Selvom vi kan føle, det sker ubevidst, så er det faktisk noget, vi selv aktivt gør. Derfor kan du også lære at lade være med at gruble, bekymre dig, lave katastrofetænkning, overtænke, overanalysere, mærke efter i kroppen etc. Det sker ved at give mindre opmærksomhed til de negative tanker og følelser.

Du behøver ikke bekæmpe negative tanker og følelser

”Jamen skal jeg så sørge for at undgå, at tanken kommer i mit hoved?” – nej, for det kan du ikke kontrollere. Uanset hvor hårdt du end prøver. ”Jamen skal jeg så bare prøve at tænke positivt, når den kommer?” – nej, for så giver du tanken opmærksomhed. Det vil sige, at så bruger du tid og energi på den, og det behøver du slet ikke.

Metakognitiv terapi er
effektiv til behandling af:

Generaliseret angst.

Stress.

Depression.

Helbredsangst.

Social angst.

Visse typer af søvnproblemer.

Overtænkning og indre uro.

OCD.

Lev mere, tænk mindre

Bogen “Lev mere, tænk mindre” bygger på metakognitiv terapi. I et forløb med metakognitiv terapi i Aarhus / online kan du lære strategier, der hjælper til dig at kunne slippe bekymringer og overtænkning. På den måde kan du leve mere og tænke mindre.

Problemet er den tid, vi bruger på de negative tanker og følelser

Det er ikke de negative tanker og følelser, der opstår, som er problemet. Det er tiden, vi bruger på dem. Forestil dig eksempelvis, at du får tanken: ”Hvad nu hvis jeg får kræft en dag?”. Det er en negativ tanke, og du kan ikke styre, om den pludselig kommer op hos dig. Det kan sagtens være, der også følger negative følelser med den, f.eks. nervøsitet, ubehag, anspændthed i kroppen og frygt.

Men hvad sker der, hvis du engagerer dig i tanken? Altså hvis du begynder at tænke videre over den? Det kunne f.eks. lyde sådan her: ”Åh nej, hvad skulle min familie så gøre? Hvordan ville det også påvirke mit arbejde? Jeg ville risikere at blive sygemeldt længe. Ville jeg så overhovedet have råd til at blive boende i den lejlighed, jeg bor i? Hvad med smerterne? Ville jeg kunne holde det ud? Hvad nu hvis jeg så skulle have kemo, ville det føles forfærdeligt? Hvad nu hvis jeg aldrig kunne blive helbredt? Tænk hvis jeg skal dø af kræft! Jeg er nødt til at google symptomer på kræft, for hvad nu hvis jeg faktisk har nogle symptomer, som jeg slet ikke kender til? Hvad nu hvis jeg risikerer at overse noget…..” og sådan kunne tankemylderet fortsætte.

Lær at stoppe bekymringer og overtænkning

Hvordan ville du få det, hvis du gik i gang med denne proces af bekymringer, overtænkning, katastrofetanker, googlesøgning, mærken efter i kroppen, overanalysering m.m.? Jeg gætter på, at du ikke ville få det bedre af det. Tværtimod ville du nok herigennem blive endnu mere bange, frustreret, ked af det, stresset, ængstelig og utilpas. Dét kan du lære at undgå via metakognitiv terapi hos en specialiseret psykolog. Metakognitiv terapi fjerner ikke alle dine problemer, men det lærer dig, at du faktisk kan lade være med at gribe fat i de negative tanker og følelser. Hvis du lader dem være, fylder de mindre og kan hurtigere gå over. På den måde bliver det også meget nemmere at håndtere de reelle udfordringer, som du møder i dit liv.

”Jeg skal gøre noget ved mine tanker for at få dem til at forsvinde”

Mange mennesker tror, de er nødt til at gøre noget ved deres negative tanker eller følelser for, at de kan forsvinde. At de f.eks. er nødt til at analysere på dem, tænke dem til ende, undertrykke dem (forsøge at skubbe dem væk), distrahere sig selv fra dem og derved undgå dem og lignende. I virkeligheden behøver vi slet ikke at gøre noget ved vores tanker og følelser for at få dem til at gå væk. Tværtimod – jo mindre vi gør ved dem, jo hurtigere kan de forsvinde af sig selv.

Tanker og følelser regulerer sig selv

Jeg kan garantere, at du faktisk allerede oplever, at dine tanker forsvinder af sig selv. Prøv eksempelvis at tænke på, hvad der sker, når du holder for et rødt lys. Medmindre du kører overfor rødt lys, kan jeg regne ud, at der kommer en automatisk tanke op i dit hoved, som lyder noget ala ”Der er rødt lys”. Du sidder ikke og beslutter dig for ”Nu vil jeg tænke: Der er rødt lys”, nej, tanken popper bare op. Bliver den tanke hængende hos dig resten af dagen? Nej vel? Hvor tit bliver tanken overhovedet siddende i bare 5 minutter efter, du er kørt videre? Utroligt sjældent hvis overhovedet nogensinde, gætter jeg på.

Okay, så er mit spørgsmål: Gjorde du noget for at få tanken til at forsvinde, eller forsvandt den netop bare af sig selv? Jeg vædder på, at du siger: ”Jamen den forsvinder bare”. For det gør tanker nemlig – de forsvinder før eller siden af sig selv, hvis vi bare accepterer dem og lader dem være. Det er lige præcis dét, du også lærer at gøre i metakognitiv terapi med de negative tanker og følelser. På den måde kan også den slags tanker samt følelser være der i kortere tid og forsvinde af sig selv.

Hvad siger tidligere klienter om forløb med metakognitiv terapi i Aarhus / online?

“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde” 

– Mand i 50’erne

“Bekymringer?? Det er ikke længere noget, jeg gør i, efter at have gået hos Danielle 🙂 Jeg har lært at slippe tankerne. Totalt livsændrende.”

– Kvinde i 60’erne

”Danielle har hjulpet mig til ikke længere at være fastlåst i mit tankemylder. Jeg har meget mere overskud og lyst til ting igen nu. Min kone siger også, hun sagtens kan mærke en forskel”.

– Mand i 30’erne

Har du lyst til at prøve metakognitiv terapi i Aarhus / online?

Så er du meget velkommen til at kontakte mig og få tilbudt en tid hurtigst muligt. Jeg har i en del år haft klinik i Aarhus med metakognitiv terapi og søvnbehandling. Grundet stor efterspørgsel fra klienter, har jeg valgt at overgå udelukkende til online samtaler.

Metakognitiv terapi online

Online samtaler giver nemlig mine klienter mange fordele. Bl.a. sparer man tid på transport, og det kan lettere passes ind i løbet af en arbejdsdag. Derudover kan man sidde lige præcis der, hvor man føler sig mest tilpas og afslappet.

Samtalerne forløber helt ligesom fysiske samtaler. Forskning dokumenterer ligeledes, at online psykologsamtaler er lige så effektive. 

“Passer metakognitiv terapi til mig?”

Nedenfor kan du få svar på en række spørgsmål, der kan hjælpe dig til at blive klogere på, om metakognitiv terapi er det rette valg for dig.

Svaret herpå er meget individuelt. Det afhænger af flere ting; hvilke problematikker står man med, hvor længe har de varet, hvad er det, man ønsker at opnå i forløbet m.m. Det kan jeg således ikke sige på forhånd, men efter første samtale kan jeg give mit bud på, hvor mange samtaler dit forløb vil strække sig over. Metakognitiv terapi bliver somme tider lidt solgt som en mirakelkur, der kan løse alting på 5-6 samtaler. Det skyldes, at det somme tider er tilfældet. Altså at nogle netop på så kort tid oplever en kæmpe bedring. Så den del er sandt. Men det er lige så sandt, at der i mange tilfælde er brug for flere samtaler for at sikre, at man opnår den ønskede hjælp og en varig bedring.

 

Få redskaber, der gør en reel og langvarig forskel

Jeg vægter altid højt, at mine klienter ikke kun får indsigter og strategier med fra vores samtaler, som hjælper dem kortvarigt. Som det bl.a. også afspejles i min forskningsmæssige baggrund, arbejder jeg altid fokuseret på at skabe langvarige resultater. Altid med et mål om at sikre bedring så hurtigt som muligt, men uden nogensinde at gå på kompromis med kvaliteten af mit arbejde som psykolog.
Jeg ser det som min opgave at sikre, at du så hurtigt som muligt føler, at du ikke længere har brug for min hjælp, fordi du netop har opnået selv at kunne håndtere udfordringerne. 

Nogle forløb varer kortere, andre varer længere, men i gennemsnit varer mine behandlingsforløb mod søvnproblemer ca. 5-7 samtaler. Ved behandling af depression, angst, tankemylder, stress, OCD, overtænkning, lavt selvværd m.m. er det typisk 7-13 samtaler.

Ja, det er meget muligt. Mange af mine klienter har i løbet af livet afprøvet andre terapeutiske former, f.eks. kognitiv terapi, mindfullness og lignende. Nogle har god effekt af dette, men mange af mine klienter fortæller, at selvom disse forløb ofte har givet noget godt i form af, at det har været rart at få sat ord på sine udfordringer og at blive mødt i det, så har de manglet nogle konkrete værktøjer til så at komme videre. Dét får man i metakognitiv terapi, og der er altid hjemmearbejde, som du netop skal udføre imellem vores samtaler for at skabe den ønskede ændring i dit liv. Vi taler nemlig ikke bare om tingene, vi arbejder også med at ændre på de ting, der ikke fungerer.

Det korte svar er nej.

Jeg er metakognitiv psykolog og ser hele tiden i mit arbejde, at netop denne retning gør en kæmpe forskel for mange. Men! Jeg tror ikke på, at metakognitiv terapi er det bedste valg for alle. Det tror jeg ikke på, at noget er. For det første er der mange forskellige udfordringer, man kan søge hjælp til. Metakognitiv terapi kan ikke løse alt, og der er psykiske udfordringer, som man bedre kan behandle med andre metoder end MCT.

 

Metakognitiv terapi er rettet mod nutiden og fremtiden

Derudover har det også stor betydning, hvad det egentlig er, man søger. Selvom metakognitiv terapi er rigtig godt til behandling af angst, afhænger det også af, hvilken slags terapi/hjælp man selv søger. Hvis man eksempelvis ønsker at snakke rigtigt meget om de ting, man tidligere har oplevet og ”grave” i fortiden, så er metakognitiv terapi ikke et godt valg. Det gør man nemlig ikke i metakognitiv terapi, fordi den proces ofte medvirker til at vedligeholde den smerte og de problemer, disse oplevelser har medført. Ønsker man at snakke rigtigt meget i dybden og analysere meget på de ting, man oplever og/eller har oplevet, så er det bedre at opsøge mere klassisk samtaleterapi.

 

I metakognitiv terapi dvæler vi ikke ved problemerne, men fokuserer på at skabe løsninger

”Jamen snakker man så slet ikke om ens udfordringer, når man er i metakognitiv terapi?” – jo, selvfølgelig. Men vi dvæler f.eks. ikke ved dine tidligere oplevelser. Metakognitiv terapi handler i grove træk om at identificere dine problemer, opnå indsigt i, hvad det er, der skaber de udfordringer, du står med og så lære at håndtere dem mere hensigtsmæssigt. Gennem værktøjer og konkrete øvelser i samtalerne lærer du altså at skabe de ønskede ændringer i dit liv. Derfor spørger jeg også altid i første samtale ind til, hvad det er, du gerne vil opnå igennem vores samtaler, for det er på baggrund heraf, at jeg kan udvælge de rette øvelser og redskaber, som kan hjælpe lige præcis dig til at opnå de mål, du gerne vil.

 

Metoden bygger på forskning

Metakognitiv terapi er baseret på forskning. Metoden er desuden nøje tilrettelagt. I et forløb med metakognitiv terapi i Aarhus vil du bl.a. blive introduceret til velafprøvede øvelser og eksperimenter. Der er udviklet specifikke behandlingsmanualer rettet mod de forskellige lidelser. Eksempelvis er der en specifikt til behandling af angst, en til depression og en til OCD.

 

Vælg en psykolog, der er certificeret i metakognitiv terapi

Et vellykket forløb med metakognitiv terapi kræver en behandler, som er specialiseret i metoden. Alle kan nemlig sige, at de laver metakognitiv terapi, men det er ikke sikkert, de egentlig gør. Derudover kan alle kalde sig terapeut. I modsætning til psykolog, er terapeut og psykoterapeut nemlig ikke nogen beskyttet titel.

 

Udover min baggrund som psykolog og forsker, har jeg taget en 2-årig international uddannelse i metakognitiv terapi. Jeg er således udlært hos professor Adrian Wells, der har grundlagt metakognitiv terapi.

Metakognitiv terapi henvender sig til mennesker, der er generet af:

Angst, nedtrykthed, stress, usikkerhed, visse søvnproblemer, OCD og tvangstanker, tendens til overtænkning, indre uro og tankemylder.

Jeg tilbyder metakognitiv terapi til unge (fra 16 år) og voksne.

 

Kan også inddrages i erhvervscoaching

I min klinik såvel som online har jeg mødt stort set alle typer af mennesker. Jeg arbejder også som erhvervspsykolog og er ligeledes vant til at inddrage metakognitiv terapi, når jeg eksempelvis agerer erhvervscoach for ledere og virksomhedsejere.

Ja.

 

I flere år har jeg både tilbudt metakognitiv terapi i Aarhus samt online. Med tiden har jeg erfaret, at de online samtaler fungerer lige så godt. På samme vis dokumenterer forskning,  at online samtaler har god effekt ligesom de fysiske.

Hvis du tidligere har gået hos mig og fået metakognitiv terapi i Aarhus eller Brabrand, skal du derfor være obs på, at samtaler nu afholdes online.

 

Online samtaler giver større frihed

Der er flere grunde til, at jeg som psykolog har valgt at overgå til online  og ikke længere også tilbyder metakognitiv terapi i Aarhus/Brabrand. De online samtaler giver dig som klient større frihed og fleksibilitet. Online samtaler sikrer bl.a., at dit forløb hos mig er så let som muligt. Du kan have forløbet, uanset hvor du befinder dig, og du sparer transporttid. Dermed bliver det eksempelvis nemmere for de fleste kun at skulle tage en time fri fra arbejdet.

 

Man vænner sig lynhurtigt til de online samtaler

Jeg har haft klienter fra hele landet og således ikke blot Aarhus. Derfor har jeg i flere år haft mange samtaler med metakognitiv terapi online. Som psykolog har jeg således rig erfaring med samtaler online.

Derudover kan du netop sætte dig til rette lige præcis der, hvor du føler dig mest komfortabel. Selvom online samtaler for nogen kan virke lidt specielt, er min erfaring, at man hurigt bliver glad for det – også selvom man ikke har prøvet det før.

 

Super let – du modtager et direkte link

De online samtaler med metakognitiv terapi foregår ved, at du modtager et link til en sikker portal. Du skal blot trykke på linket, hvorefter jeg kan “lukke" dig ind i samtalerummet. Så foregår samtalen ellers overordnet helt, som hvis vi havde siddet over for hinanden i min klinik i Aarhus.

Læs mere om behandling af de forskellige lidelser her

Anbefalinger fra tidligere klienter

“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”

– Mand i 60’erne

”Sygdomme, hospitaler og alt i den retning har i mange år været noget, der har givet mig angst. Jeg har tidligere gået ved to psykologer uden rigtigt at få det bedre.

Jeg læste om metakognitiv terapi og valgte at starte ved Danielle. Det er jeg vildt glad for. Selv om jeg ikke bare var kureret med det samme, og selv om det var krævende at arbejde med tingene hos Danielle i starten, så har det givet en utrolig forandring i mit liv. Danielle blev ved med at hjælpe mig til at lære at bruge redskaberne, gav mig flere og støttede mig hele vejen igennem. Efter noget tid lærte jeg for alvor at bruge dem, så nu fylder tanker om sygdom slet ikke nær så meget i mit liv, og jeg går ikke i panik længere, når jeg mærker noget i kroppen”.

– Kvinde i 40’erne

“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde.” 

– Mand i 50’erne

Jeg vil naturligvis give dig mine varmeste anbefalinger. Jeg har gennem mit forløb hos dig, oplevet dig som en utrolig kompetent og professionel psykolog. Din personlighed og være måde har passet perfekt til mig. 

Du var rigtig hurtig til at få identificeret de områder jeg specielt skulle arbejde med og give mig gode værktøjer til at gøre netop dette. Du var god til at stille de rigtige spørgsmål og få mig til at indse tanke- og handlemønstre som jeg gjorde ubevidst.

Jeg var aldrig kommet dertil hvor jeg er nu uden dine kompetencer og jeg vil helt sikkert tage fat i dig igen i fremtiden.”

– Mand i 30’erne

”Jeg har i mange år døjet med følelsen af ikke at være god nok især som mor. Udover det har jeg siden, jeg var helt ung, haft tendens til at overtænke selv helt små ting.

Efter mit forløb hos Danielle oplever jeg, at jeg griber tingene helt anderledes an og derfor har det meget bedre. Danielle hjalp mig til at se, hvad der egentlig var mit problem og gav mig så løbende værktøjer til at arbejde med det. Jeg har virkelig lært meget i de 7-8 online samtaler, jeg har haft hos Danielle. Vigtigst af alt har jeg det meget bedre med mig selv, og jeg lader mig slet ikke længere gå på af små ting. Det føles som en befrielse”.

– Kvinde i 40’erne

Scroll to Top