
Bliv en bedre leder: Slip bekymringer
I dette indlæg fortæller erhvervspsykolog Danielle Dahlhus om, hvordan bekymringer ofte tynger ledere, så de præsterer dårligt. Danielle Dahlhus fortæller også om, hvordan du kan lære at slippe disse bekymringer og således blive en bedre leder.
“Gør jeg det godt nok?”
På trods af høje stillinger og faglig dygtighed, har mange ledere tendens til at betvivle egne evner. En grundlæggende bekymring i form af “Er jeg god nok?” eller “Gør jeg det godt nok?” kan hos mange ledere føre videre til en hel bekymringsrække. Det kan f.eks. fortsætte som følger:
“Kan jeg egentlig finde ud af opgaven? Hvad nu hvis jeg har sagt ja til for meget? Hvornår opdager de, at jeg slet ikke er så god, som de tror? Hvad nu hvis jeg ikke kan løse problemet? Åh nej, hvad med vores økonomi, hvis jeg bliver fyret. Hvorfor kiggede direktøren egentlig sådan på mig under mødet? Er han utilfreds med noget? Skulle jeg have sagt mindre? Eller sagde jeg for meget? Han virkede da også lidt mere distanceret henne ved kaffemaskinen i fredags, gjorde han ikke?”
Dette er blot et ud af mange eksempler på, hvordan en tanke som “Gør jeg det godt nok?” hos mange ledere kan trigge en lang bekymringsproces.
Hvorfor bekymrer ledere sig?
Der kan være forskellige årsager til, at vi mennesker bekymrer os. Mange ledere står jævnligt overfor reelle udfordringer. Ofte bruger ledere enten bevidst eller ubevidst bekymring som en strategi til at forsøge at løse disse.
Som erhvervspsykolog ser jeg ofte, at ledere bekymrer sig i et forsøg på at være på forkant, med et ønske om at kunne løse problemer bedre eller for at blive klogere. Nogle gør det også ud fra antagelsen om, at hvis man allerede har tænkt det værste, vil det gøre mindre ondt, hvis det rent faktisk sker, fordi man så har “forberedt sig”. Som regel ender man også i et vis omfang med en oplevelse af, at man ikke kan styre sine bekymringer. Man kan simpelthen ikke lade være med at tænke på det, synes man.

Bekymring gør ledere dårligere
Forskning og klinisk praksis dokumenterer, at længerevarig bekymring har alvorlige negative konsekvenser for os. Som erhvervspsykolog ser jeg ofte, at bekymring hos ledere (herunder også C-level) fører til:
- Stress og ængstelighed.
- Større usikkerhed.
- Forvirring og mere tvivl.
- Man bliver langsommere.
- Man laver flere fejl og præsterer dårligere.
- Lavere trivsel i arbejdslivet.
- Man bliver dårligere til at træffe beslutninger.
- Ens bekymringer stiger.
- Søvnproblemer.
- Lavere selvtillid.
- Lavere selvværd.
- Øget frustration.
Bliv en bedre leder
Erhvervscoaching Aarhus og online
Som erhvervspsykolog arbejder jeg ofte med at lære ledere at slippe bekymringer. Her anvender jeg bl.a. metakognitiv terapi. Når ledere lærer at styre deres bekymringer, oplever de generelt en betydelig lettelse, frihed og fornyet overskud. De får større glæde i arbejdslivet og præsterer bedre.
Som erhvervspsykolog fokuserer jeg på at give ledere redskaber, som de både kan bruge i arbejdslivet såvel som i privatlivet. Det handler om at styrke mennesket som helhed. Selvom jeg som erhvervspsykolog har fokus på det arbejdsmæssige, arbejder vi i samtalerne således også med ting, der fylder i privatlivet. Det kan være udfordringer, men kan også blot omhandle ting, der med fordel kan optimeres yderligere. Jeg holder til i Aarhus, men tilbyder samtaler online.

Hvorfor bruge en erhvervspsykolog?
I Danmark arbejder vi ca. 37 år af vores liv. Derfor nytter det ikke, at vi ikke trives i vores arbejde. Det er livet simpelthen både for langt og for kort til på samme tid.
Er du selv leder eller har en leder i virksomheden, der kunne have glæde af et personligt tilpasset forløb? Så er du meget velkommen til at kontakte mig. Du kan også trykke her for læse mere om, hvordan jeg arbejder som erhvervspsykolog.
Mange af mine klienter er direktører, ledere og virksomhedsejere, der på den ene eller anden måde gerne vil have det bedre og gøre det bedre. Ved siden af min egen virksomhed, arbejder jeg med rekruttering af direktører, ledere og specialister. Derfor arbejder jeg også hele tiden meget tæt med forskellige virksomheder og organisationer.
Erhvervspsykolog i Aarhus/online
At opsøge hjælp kan være sårbart for ledere. Mange ledere har selv en forventning om, at de bør kunne mere end andre mennesker. Men uanset om man er CEO eller studentermedhjælper, er man bare et menneske.
Jeg plejer selv at sige: “Hvis jeg ikke havde søgt faglig sparring og hjælp, var jeg ikke blevet en god psykolog. Hvis jeg stopper med at søge hjælp og inspiration hos dygtige fagpersoner, stopper jeg mig selv fra at blive endnu bedre”. Dét ønsker jeg ikke. Gør du?
Anbefalinger fra tidligere klienter
“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde.”
– Mand i 50’erne
“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”
– Mand i 60’erne
“Bekymringer?? Det er ikke længere noget, jeg gør i, efter at have gået hos Danielle 🙂 Jeg har lært at slippe tankerne. Totalt livsændrende.”
– Kvinde i 60’erne
“Et par online samtaler med Danielle har ændret mit liv. Bedre kan det ikke siges. Jeg føler, jeg har fået mit liv tilbage efter, jeg har fået min søvn tilbage. Alle, som har svært ved at sove, burde kontakte Danielle med det samme.”
– Kvinde i 40’erne
“Jeg vil naturligvis give dig mine varmeste anbefalinger. Jeg har gennem mit forløb hos dig, oplevet dig som en utrolig kompetent og professionel psykolog. Din personlighed og være måde har passet perfekt til mig.
Du var rigtig hurtig til at få identificeret de områder jeg specielt skulle arbejde med og give mig gode værktøjer til at gøre netop dette. Du var god til at stille de rigtige spørgsmål og få mig til at indse tanke- og handlemønstre som jeg gjorde ubevidst.
Jeg var aldrig kommet dertil hvor jeg er nu uden dine kompetencer og jeg vil helt sikkert tage fat i dig igen i fremtiden.”
– Mand i 30’erne