Behandling af helbredsangst

Behandling af helbredsangst

”Hvad nu hvis jeg fejler noget?”, ”Hvad nu hvis lægerne har overset noget?”, ”Hvorfor mærker jeg det her i kroppen?”, ”Hvad hvis jeg overser et symptom og ikke reagerer i tide?”, ”Hvorfor slår mit hjerte på den måde?” er blot nogle af de bekymringstanker, man kan have, når man lider af helbredsangst. I denne artikel fortæller psykolog Danielle Dahlhus, som arbejder med helbredsangst, hvordan det kan behandles effektivt via metakognitiv terapi.

Hvad er helbredangst?

Angst er en følelse, som vi alle oplever ind imellem. Det er følelsen af ekstrem frygt. Hos nogle mennesker forekommer denne følelse så ofte og i så mange sammenhænge, at det udgør en lidelse. I så fald får man diagnosen angst.
Helbredsangst er ikke en diagnose i sig selv, men det hører under angst. Det kan ramme både børn, unge og voksne samt alle køn. Omkring 6 % af befolkningen har sygdomsangst (Tyrer, 2018). Forskning tyder på, at tallet fortsat stiger.

Frygten for at fejle noget

Men hvad er helbredsangst så? Overordnet er det en enorm frygt for at fejle noget. Det kan i nogle tilfælde være frygten for en specifik sygdom, f.eks. kræft, men ofte er det en mere generel frygt for at fejle noget og at blive syg. Det kan derfor også være smerter eller fornemmelser i kroppen, man reagerer kraftigt på. Eksempelvis kan snurren i en finger, følelsen af en snusende lyd i øret eller oplevelsen af en speciel hjerterytme gøre en bange. Mange med helbredsangst oplever, at disse situationer nogle gange leder til panik.

Tegn på helbredsangst

Hvis du kan genkende dig selv i en eller flere af ovenstående, kan du få hjælp.

Helbredsangst kan være hårdere at leve med end fysisk sygdom

Når man har sygdomsangst, vil man så utroligt gerne passe på sig selv og sin krop. Det forsøger man at opnå ved at bruge en masse tid på at bekymre sig over sit helbred, gruble over hvad der er hhv. godt og dårligt for kroppen at gøre, mærke efter og scanne kroppen, google symptomer, undgå bestemte ting m.m. Alt dette gør man således med en rigtig god intention. Problemet er, at al tiden, man bruger på at bekymre sig, faktisk er det, der skaber samt opretholder angsten for at fejle noget.

Sygdomsangst er invaliderende og ofte tungere at leve med end selve de sygdomme, man frygter. For når man hele tiden er bange for at fejle noget, har man det faktisk dårligt, uanset om man fejler noget fysisk eller ej. Hvis man så rent faktisk også fejler noget fysisk, har man det dobbelt så dårligt. Bekymringerne og tankemylderet om sygdom forværrer således altid kun vores situation. Netop derfor søger mange hjælp mod sygdomsangst, så de kan få et bedre liv igen.

Helbredsangst kan give:
 • Nedsat livskvalitet.
 • Angstanfald/panikanfald.
 • Begrænsninger i det sociale liv.
 • Dårligt humør.
 • Svært ved at være nærværende.
 • Koncentrationsbesvær.
 • Manglende overskud.
 • Man kan udvikle angst for andre ting også.
 • En følelse af at være stresset.
 • Ondt i maven.
 • Øget hjertebanken og pulsen stiger.
 • Problemer med at falde i søvn.
 • Hovedpine.
 • Fysiske smerter forværres generelt.

Behandling af helbredsangst

Hvordan kan man behandle helbredsangst?

Erfaring viser, at helbredsangst kan behandles effektivt gennem metakognitiv terapi hos en psykolog, der netop er særligt uddannet inden for dette. Derfor anbefaler mange læger i dag deres patienter at opsøge en psykolog med metakognitiv terapi, hvis de vil slippe af med deres helbredsangst.

Der findes ikke noget medicin, nogen behandling eller lignende, som bare lige lynhurtigt og let kan fjerne helbredsangst. Heldigvis kan et forløb med metakognitiv behandle sygdomsangsten effektivt. Men det er netop vigtigt at vide, at det kræver mere end bare 3 samtaler. Som psykolog, der hver eneste uge møder mennesker med helbredsangst, ved jeg, at de kan slippe af med den.  Men jeg ved også, at det kræver noget tid og arbejde.

Forskningsbaseret behandling

Metakognitiv terapi er en nyere behandlingsform, som har dokumenteret gode effekter. En stor forskningsundersøgelse dokumenterer, at helbredsangst effektivt kan behandles via psykologisk hjælp. Forskning viser, at metakognitiv terapi ikke kun kan behandle angst effektivt, men ligeledes depression, stress, OCD og generel overtænkning (Normann & Morina, 2018; Sadeghi et al., 2015Rochat et al., 2018Haseth et al., 2019; Wells et al., 2010; Capobianco & Nordahl, 2021; Callesen et al., 2020Wells et al., 2012; Melchior et al., 2018).

             

Metakognitiv terapi mod helbredsangst

Et forløb med metakognitiv terapi mod helbredsangst varer typisk 8-10 samtaler. Som psykolog, der netop behandler dette, ville jeg ønske, jeg kunne sige til mine klienter: Læn dig tilbage i stolen, så fikser jeg lige hurtigt din enorme frygt for sygdom, og så er det klaret på 50 minutter. Sådan er det bare ikke.

Heldigvis ser jeg hver eneste uge klienter, som efter behandling med metakognitiv terapi, kan gå ud af døren sidste gang uden længere at være bange for at fejle noget. For nogle varer behandlingen 7 samtaler, for nogle varer den 12. Det er individuelt. For mig som psykolog er det vigtigste altid, at den enkelte klient får lige præcis den hjælp, som han/hun har brug for. En hjælp, der skal virke så hurtigt som muligt, men netop ikke kun på den korte bane. Derfor giver jeg som psykolog altid mine klienter redskaber og strategier, som de kan bruge i resten af deres liv.

Lær at slippe bekymringer, overtænkning m.m.

I metakognitiv terapi lærer du at slippe dine bekymringer. Når klienter kommer til mig med helbredsangst, har vi selvfølgelig fokus på netop dét. Det gode er, at du som klient får redskaber og strategier, du også kan bruge på andre områder. Du lærer derved at slippe overtænkning, tankemylder, bekymringer og grublerier generelt. Du kan læse meget mere om metakognitiv terapi lige her.

Få behandling af helbredsangst med det samme

Vil du gerne have målrettet hjælp mod helbredsangst? Så er du meget velkommen hos mig. Du kan booke en tid med det samme nedenfor.

Anbefalinger fra tidligere klienter

“Til alle med angst omkring sygdomme: Du kan få det bedre! Det har jeg fået med samtalerne hos Danielle og metakognitiv terapi. Føler mig 100 kilo lettere indeni nu, hvor jeg ikke hele tiden skal bære på mit tankemylder mere.”

– Kvinde i 30’erne

”Danielle har hjulpet mig til ikke længere at være fastlåst i mit tankemylder. Jeg har meget mere overskud og lyst til ting igen nu. Min kone siger også, hun sagtens kan mærke en forskel”.

– Mand i 30’erne

“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”

– Mand i 60’erne

Du kan læse flere anbefalinger ved at trykke lige her.

”Sygdomme, hospitaler og alt i den retning har i mange år været noget, der har givet mig angst. Jeg har tidligere gået ved to psykologer uden rigtigt at få det bedre.

Jeg læste om metakognitiv terapi og valgte at starte ved Danielle. Det er jeg vildt glad for. Selv om jeg ikke bare var kureret med det samme, og selv om det var krævende at arbejde med tingene hos Danielle i starten, så har det givet en utrolig forandring i mit liv. Danielle blev ved med at hjælpe mig til at lære at bruge redskaberne, gav mig flere og støttede mig hele vejen igennem. Efter noget tid lærte jeg for alvor at bruge dem, så nu fylder tanker om sygdom slet ikke nær så meget i mit liv, og jeg går ikke i panik længere, når jeg mærker noget i kroppen”.

– Kvinde i 40’erne

”7 år med både stress, angstanfald og nok en smule depression er nu ovre. Tak til Danielle. Det er dejligt endeligt at være ”tilbage i livet” igen”.

– Mand i 50’erne

Scroll to Top