"Mit barn kan ikke sove"

Børns søvnproblemer kan se ud på mange forskellige måder. Dog har de alle tilfælles, at de påvirker barnet - og forældrene negativt. Som forælder kan man føle sig som den eneste med det problem. Det er dog langtfra tilfældet. Man kan også føle, at der ikke er nogen hjælp at hente. Det er heldigvis også langtfra tilfældet. I dette indlæg fortæller søvnpsykolog Danielle Dahlhus mere om, hvordan I kan få præcis den hjælp, I har brug for (til børn fra 5 år og op).

Kan du genkende dig i en af disse?

Så kan du få hjælp hos specialiseret søvnpsykolog.

Dårlig søvn rammer både barnet og forældrene

Når børn ikke kan sove, eller når børn sover dårligt, medfører det negative konsekvenser. Bl.a. viser forskning, at dårlig søvn fører til nedsat livskvalitet, det forringer indlæringsevnen, det øger risikoen for psykiske lidelser, det nedsætter den fysiske sundhed m.m.

Men det påvirker ikke kun barnet. Som forælder til et barn med søvnproblemer bliver man også selv ramt. Det kan både føre direkte til flere konflikter hjemme, men for mange forældre skaber det også bekymringer, når barnet ikke kan sove.

I mit arbejde som søvnpsykolog har jeg efterhånden mødt utallige familier, hvor barnet sover dårligt. De fleste familier fortæller, at de har prøvet alt. Mange oplever, at lægen ikke har kunnet hjælpe dem. Flere har beskrevet, at de hos lægen har fået at vide, at der ikke er noget at gøre, eller at lægen i hvert fald ikke ved, hvad man kan gøre. Det betyder dog langt fra, at man ikke kan få effektiv hjælp.

Så hvad kan man gøre?

Vi kan desværre ikke kalde på Ole Lukøje, og så kommer han og fikser barnets søvnløshed. Heldigvis kan vi behandle det effektivt via de rette strategier. Dette kræver først og fremmest, at barnets problematik undersøges af en søvnspecialist.

Som søvnpsykolog starter jeg altid ud med at lave en grundig udredning. Her undersøger jeg, hvad barnets søvnproblemer består i. Det kan f.eks. være problemer med at falde i søvn, vågner om natten, sover for lidt, kan ikke sove ude, vil ikke i seng, er bange for at sove, kan ikke sove alene osv. Dernæst finder jeg ud af, hvad der opretholder søvnproblemerne. Med mange års erfaring i behandling af søvnproblemer hos børn planlægger jeg så herudfra den behandling og hjælp, som den enkelte familie har brug for.

Som psykolog med speciale i søvn har jeg altid fokus på at hjælpe familien bedst muligt hurtigst muligt. Uden nogensinde at gå på kompromis med kvaliteten. Jeg tilbyder således ikke lappeløsninger, men med udgangspunkt i viden fra forskning og mine mange års kliniske erfaring, udvælger jeg metoder og strategier, som har langvarige effekter. Målet er at gøre familien uafhængig af mig så hurtigt som muligt. Altså så man som forælder netop får de nødvendige værktøjer til fortsat selv at kunne sikre god søvn hos barnet.

Behandling

CBT-i, søvnhygiejne m.m.

Jeg tilpasser ethvert forløb specifikt til den enkelte familie. Selvom jeg har et veldokumenteret udvalg af behandlingsværktøjer, anvender jeg ikke dem alle på enhver familie. Det vigtige er nemlig at udvælge præcis de elementer, som gavner den enkelte familie. Således får I som familie den bedste og hurtigste hjælp. Behandlingen tilbydes til børn fra 5 år og op.

Jeg anvender bl.a. søvnhygiejne, CBT-i (kognitiv adfærdsterapi), metakognitiv terapi, familierådgivning og konkrete strategier, som forbedrer de biologiske betingelser involveret i søvnen. Sundhedsstyrelsen anbefaler disse tiltag som førstevalg, når man skal behandle søvnproblemer hos børn. Forskning viser nemlig, at disse tiltag er effektive til at hjælpe barnet til at kunne sove bedre (Park et al., 2022; Hall & Nethery, 2019). Derudover er psykologisk søvnbehandling forbundet med færre bivirkninger ift. sovemedicin (f.eks. melatonin).

             

Søvnpsykolog med forskningsbaggrund

Udover at have behandlet søvnløshed hos efterhånden hundredevis af klienter, har jeg forsket i søvn. Hele mit arbejde som søvnpsykolog udspringer netop af, at jeg i sin tid startede med at forske i søvn. Når et barn har problemer med at sove, fortjener barnet at møde en behandler, som ikke bare hiver tilfældige ting op af hatten. Jeg baserer derfor min behandling på forskning og solid erfaring fra klinisk praksis.

Det kan være opslidende, ensomt, føles håbløst og invaliderende som forælder, når ens barn har søvnproblemer. Jeg har dedikeret mit kliniske arbejdsliv til netop at hjælpe disse familier og personer, som sover dårligt.

Få hjælp med det samme

Er det tid til at få gjort noget ved dit barns søvnproblemer? Hvad end det er problemer med at falde i søvn, at barnet ikke kan sove på sit eget værelse, at barnet sover for lidt eller lignende, så er I meget velkomne hos mig.
I kan bestille en tid med det samme. I kan også læse meget mere om søvnbehandling til børn på min hjemmeside.

Anbefalinger fra tidligere familier

“Vi tøver ikke med at anbefale Danielle til andre forældre, som kæmper med søvnudfordringer hjemme. Vi fik hjælp til at komme ud af det og kan kun sige til andre: kom i gang.”

– Forældre til barn på 10 år

“Vores søn sagde midt i en historie under aftensmaden: “Det var, da vi var hos hende søvndronningen”. Det siger vist alt :-)”

– Far til barn på 8 år

Du kan læse flere anbefalinger ved at trykke lige her.

“Jeg synes, vi havde prøvet alt. Jeg havde søgt nettet tomt for gode råd, og vi havde været hos vores læge flere gange over årene. Melatonin havde heller ikke rigtigt hjulpet. Kan ikke beskrive vores frustration..

Vi fik anbefalet Danielle af en anden familie. Lykkeligvis. Vi har nu afsluttet vores samtaler hos Danielle, fordi vores datter ikke længere har søvnproblemer. For første gang i årevis. Selv på vores sommerferie kunne hun falde i søvn alene. Jeg er så glad for den hjælp, vi har fået. Vi bor et godt stykke fra Aarhus og valgte online samtaler. Det fungerede bare godt.”

– Far til barn på 10 år

Du kan læse meget mere om søvnbehandling hos børn og konsekvenser af dårlig søvn her på hjemmesiden.

Scroll to Top