Behandling af angstanfald

Behandling af angstanfald

Angst- eller panikanfald kan ramme alle. Det kan komme meget pludseligt og opleves utroligt voldsomt. Nogle gange føles det næsten, som om man er ved at dø. I denne artikel kan du læse mere om angstanfald. Psykolog Danielle Dahlhus fortæller også om, hvordan de effektivt kan behandles via metakognitiv terapi.

Hvordan føles et angstanfald?

Selvom man kan være i tvivl om, om man har angstanfald, er der ingen tvivl om, at angstanfald er ubehagelige. De kan også føles meget voldsomme. Faktisk er der årligt mange mennesker, der hentes af ambulance, fordi de tror, de har fået et hjerteanfald eller lign., men hvor det ”bare” er et angstanfald. En angstanfald varer som regel kun få minutter, men det føles som en evighed.

Er angstanfald farlige?

Det er ikke farligt at have angstanfald/panikanfald, trods det på ingen måde er rart. Faktisk kan alle mennesker få et angstanfald. Det sker nemlig ikke kun for folk, der har angst. I løbet af livet oplever ca. 3-5 % af alle et panikanfald/angstanfald (Pompoli et al., 2016; Kumar & Malone, 2008). Dog sker det mest for folk, der lider af panikangst. Men det er altså ikke alle mennesker, som ender med at opleve et angstanfald. Du bliver hverken syg, skør eller mister kontrollen af panikanfald. Så – angstanfald er ikke farlige, selvom det føles sådan, mens de varer.

Hvorfor får man angstanfald?

Der kan være forskellige årsager til, at man får angstanfald. Personer med panikangst oplever ofte, at det udløses af bestemte situationer. Det kan være steder, bestemte typer af konflikter med andre m.m. Bag disse ligger som regel bekymringer, katastrofetanker, grublerier m.m. Selvom angstanfaldene trigges i bestemte situationer, er det således ofte selve bekymringerne, der faktisk fører til angstanfaldene. Derfor er det vigtigt at lære at styre sine bekymringer og katastrofetanker generelt. Når mennesker oplever, at bestemte situationer ofte trigger angst, responderer mange ved så at undgå disse steder/ting. Det kan virke hjælpsomt i den enkelte situation, men i virkeligheden er det meget uhensigtsmæssigt. Det giver store begrænsninger, og man ender faktisk med at vedligeholde sin angst via undgåelsesadfærd.  Det bekæmper ikke men fodrer således angsten. Igen er det i langt de fleste tilfælde selve bekymringerne, der er problemet, og som leder til, at man føler sig nødsaget til at undgå visse ting.
De fleste, som har oplevet angstanfald, udvikler en slags angst for angsten. Man er bange for at få et angstanfald igen og bekymrer sig derved om, at det sker. Når vi bruger meget tid på at bekymre os, stiger vores angst. Vi ved fra forskning, at meget bekymring og grublerier leder direkte til psykisk mistrivsel. Udover angst kan det føre til stress, depression, OCD og søvnproblemer. Derfor er det vigtigt at få hjælp til at styre sine bekymringer.

Symptomer på angstanfald

● Kraftig hjertebanken.
● Panik.
● Spændinger i kroppen.
● Man er bange.
● Vejrtrækningsproblemer.
● Man føler, man mister overblikket.
● Ryster.
● Ondt i maven.
● Følelsen af manglende kontrol.
● Susen for ørerne.
● Sveder.
● Trykken for brystet.
● Muskelsmerter.
● Indre uro.
● Kvalme.
● Lyst til at flygte.

Behandling af angstanfald

Metakognitiv terapi mod angstanfald

Den bedste måde at behandle angstanfald er forebygge dem. Via metakognitiv terapi hos en psykolog kan du effektivt reducere angst. Derved vil du også reducere antallet og omfanget af angstanfald. I metakognitiv terapi lærer du at styre, hvordan du reagerer på tanker og triggere. Du får hjælp til at få kontrol over de tankeprocesser, du aktiverer. Psykologen lærer sig at styre bekymringer, katastrofetanker og grublerier. Forskning viser, at netop dette er en meget effektiv måde at behandle angst. Metakognitiv terapi er dokumenteret som en af de mest effektive metoder mod angst. Den bør udføres af en specialiseret psykolog, som er uddannet inden for metakognitiv terapi. Forskning har bl.a. fundet, at psykoterapi har en bedre langtidseffekt end medicin (Swedish Council on Health Technology Assessment).

          

Få forskningsbaseret hjælp hos psykolog

Prognosen er heldigvis god, hvis man opsøger den rette hjælp til behandling af angstanfald. Mange mennesker oplever, at de efter et forløb med metakognitiv terapi ikke længere kæmper med angstanfald. Derudover at de slipper af med angsten for angsten. Man får igen mulighed for at leve sit liv med større frihed, glæde og overskud. Det er nemlig ikke kun selve anfaldene men angst generelt, som metakognitiv terapi behandler.

Da panikangst kan vare hele livet, er det vigtigt, at man får hjælp til at behandle det. Der er ingen grund til at skulle kæmpe så hårdt så længe. Hvis du gerne vil i gang med et forløb med metakognitiv terapi, kan du få hjælp hos psykolog Danielle Dahlhus. Du kan booke tid med det samme nedenfor. Her på hjemmesiden kan du også læse meget mere. Bl.a. kan du læse mere om angst ved at trykke lige her og om metakognitiv terapi lige her.

Scroll to Top