Søvnangst

Søvnangst

Nogle gange bliver søvn et levende mareridt. Man vil så gerne sove, og man gør en helt masse for at sikre nok søvn. Alligevel føler man, at man kæmper forgæves. Over tid kan søvn nærmest blive til ens fjende. Psykolog Danielle Dahlhus, der er ekspert i behandling af søvnproblemer, fortæller her mere om søvnangst.

Typiske tegn på søvnangst

Angst for ikke at kunne sove

Mange børn, unge og voksne, der sover dårligt eller sover for lidt, udvikler med tiden søvnangst. Det er overordnet en enorm frygt for ikke at kunne sove. Angst for søvn kommer ikke nødvendigvis kun til udtryk om aftenen omkring sengetid, men angsten kan vise sig hele dagen. Den kan starte allerede om morgenen, og for mange fylder den dagligt. Angst for søvn medfører bl.a. ofte, at man indretter sit liv meget efter søvnen. F.eks. undgår bestemte ting, tager tidligt hjem, planlægger sin aftaler ud fra søvn m.m. 

Hvad er søvnangst?

Søvnangst er ikke en diagnose. Men som psykolog med speciale i søvnproblemer bruger jeg dette begreb som en betegnelse for den tilstand, mange af mine klienter beskriver for mig. I mange tilfælde er søvnproblemerne i sin tid opstået pga. noget andet, men ofte er det særligt søvnangsten, der opretholder problemerne med at falde i søvn, at kunne sove igennem m.m.

Da det ikke ”bare” er en almindelig angst, kræver behandling af søvnangst en psykolog, som først og fremmest er ekspert i søvn. Min erfaring er nemlig, at søvnangst ofte ikke bare kan behandles med klassisk angstbehandling. Det samme hører jeg tit fra læger, sygeplejersker, psykologer m.m., når jeg er ude at undervise og lære dem, hvordan man hjælper patienter, der er bange for ikke at kunne sove, føler du har mistet kontrollen over søvn m.m.

Hvorfor får man angst for at sove?

Søvnangst opstår som regel, når man har oplevet søvnløse nætter. Somme bliver man bange for ikke at kunne sove efter blot et par nætter uden særligt meget søvn, andre gange udvikler søvnangst sig første efter lidt tid. Det sker, når man lige pludselig bliver bange for, at man ikke kan sove, og man føler, at man har mistet kontrollen over sin søvn. Det sætter gang i mange bekymringer, der kan lede til en angst ift. søvn.  Mange med søvnangst beskriver, at de føler, søvn fylder alt i deres liv. Dette til trods for, at selve søvnen som regel netop fylder for lidt ift., hvad de ønsker. Men alle tanker omkring søvn fylder utroligt meget. Det er ikke kun tankemylder om aftenen, men generelt mange bekymringer omkring søvn. Flere føler, deres liv bliver styret af deres søvnproblemer.

Effektiv behandling af søvnangst

Heldigvis kan søvnangst behandles. For nogen går søvnangst over af sig selv, men for de fleste er det nødvendigt at få hjælp. Det er ikke kun vigtigt her og nu, men for at sikre at søvnangsten ikke bare fortsætter og således fører til søvnproblemer i årevis.

Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvordan jeg som søvnekspert behandler frygt for ikke at kunne sove og søvnangst, kan du læse meget mere ved at trykke nedenfor. Du er også velkommen til at booke en tid direkte lige her.

Scroll to Top