Hvorfor kan jeg ikke sove, selvom jeg er træt?

Mange forbinder træthed direkte med søvn. Det skyldes formentlig, at søvn jo som regel indbefatter en vis grad af træthed, men det er ikke altid tilfældet. Nogle gange falder vi f.eks. i søvn på sofaen, selvom vi ikke nødvendigvis følte os trætte inden, og nogle gange er vi meget trætte men kan alligevel ikke sove. Læs mere her om hvorfor og hvad du kan gøre.

Træthed og søvnighed er ikke det samme

Vi kan være trætte uden at være søvnige

Træthed fører ikke altid direkte til søvn. Vi kan være trætte af alle mulige årsager. Derfor kræver vores træthed ikke altid søvn. Somme tider er søvn faktisk slet ikke løsningen på, hvordan vi afhjælper træthed. Eksempelvis kan vi blive trætte, når vi har siddet i et langt keeeedeligt møde. Her oplever vi særlig en kognitiv eller ”hjernemæssig” træthed, og vi bliver sløve, uopmærksomme m.m. Måske kæmper vi med at holde vores gab inde, fordi chefen sidder for enden af bordet og taler, og vi vil nødigt vise, hvor trætte vi er. I en situation som denne vil et sceneskifte ofte være tilstrækkeligt til at afhjælpe trætheden frem for en lur. Dette er bare ét eksempel.

Mange årsager til træthed

Så selvom den hyppigste årsag til træthed er, at man sover for lidt eller sover dårligt, er det langt fra den eneste. Blandt de mange årsager kan f.eks. nævnes, at mange sygdomme medfører træthed, ligesom en del medicin og behandling gør (Rosenthal et al., 2008; Maisel et al., 2021).
Det er endvidere almindeligt at føle sig mere træt, når man har det dårligt psykisk. Det behøver ikke kun være, når der er tale om en psykisk lidelse, men også når vi “bare” går og er kede af det og mistrives. Nogle madvarer kan også føre til en øget træthed, ligesom undersøgelser viser, at et underskud af D-vitamin er forbundet med højere træthed.

Det er ligeledes naturligt at føle sig mere træt, hvis man er mere aktiv, end man ellers har været i noget tid. Nogle gange går der lidt tid, før kroppen formår at tilpasse sig ændringen. Man kan således godt opleve, at kroppen er lidt bagud ift. at optage nok søvn. Som regel tilpasser den sig af sig selv. Når den ikke gør, er det relevant at opsøge hjælp hos en søvnspecialist for at behandle den manglende søvn.

“Hvorfor kan jeg ikke sove?”

Mange af os har oplevet en frustration om aftenen, når vi ligger i sengen og tænker: ”Jeg er så træt, men kan ikke falde i søvn. Hvorfor? Hvorfor kan jeg ikke sove?!”. Det kan der altså være mange årsager til, men det er vigtigt at vide, at kroppen ikke nødvendigvis har brug for søvn, selvom vi er trætte. 

En af de mest udbredte årsager til, at man ikke kan falde i søvn, er tankemylder. Mange beskriver, at det føles som om, tankerne kører rundt, og man ikke kan stoppe med at tænke. Når vi ikke kan sove, opstår der ofte en bekymring. Den kunne f.eks. lyde: “Hvad nu hvis jeg ikke kan falde i søvn?” eller “Hvorfor kan jeg ikke sove? Jeg skal jo noget vigtigt i morgen!” eller noget helt tredje.
Så begynder vi ofte at bekymre os, og mange forsøger at kontrollere søvnen via forskellige tiltag. F.eks. ved at lave vejrtrækningsøvelser, udføre ritualer eller andet. Det sker også tit, at man “scanner” sin krop og således f.eks. søvn mærker efter på tegn på træthed eller tegn på at man er lige ved at falde i søvn. Intentionen med disse forskellige strategier er alle gode; vi gør det for at falde i søvn.

Tankemylder holder os vågne

Problemet er bare, at når vi bekymrer os, har tankemylder, udfører ritualer m.m., bliver vi typisk mere frustrerede, nervøse, stressede, utilpasse etc., hvilket gør det endnu sværere for os at falde i søvn. Mange oplever, at det til sidst fører til en slags panik/angst for ikke at kunne sove.

Få hjælp til at sove bedre hos søvnekspert

Så – svaret på spørgsmålet ”Hvorfor kan jeg ikke sove, selvom jeg er træt?” er ikke bare helt enkelt. Det kan variere afhængigt af situationen. Men en ting er sikkert; uanset om man generelt sover dårligt eller ej, så oplever vi alle ind imellem at være enormt trætte men ikke kunne falde i søvn.

En hvis grad af træthed er helt naturligt om end irriterende. Men træthed og problemer med at falde i søvn kan dog forekomme i en sådan grad, at det udgør et søvnproblem. Dét kan heldigvis behandles.

Forskningsbaseret behandling

Hos Psykolog Danielle Dahlhus, som er specialiseret i søvnbehandling, får du hjælp til at finde ud af, hvorfor du er så træt men ikke kan sove. Dernæst får du hjælp til at behandle problemet, således du ikke fortsætter med at være plaget af denne træthed og manglende søvn.

Læs mere her på hjemmesiden og få forskningsbaseret hjælp til at sove om natten.

Scroll to Top