Bange for at kaste op

Er du bange for at kaste op? Måske du endda har angst for at kaste op? Så kan du i dette indlæg af Psykolog Danielle Dahlhus blive klogere på, hvordan du kan slippe af med din frygt for opkast, som kaldes "emetobi".

Triggere hos personer, der er bange for at kaste op

 • Når man har spist for meget – eller frygter at have spist for meget.
 • Når andre er syge, fordi man frygter selv at blive smittet.
 • Lyden af andre, der kaster op.
 • Når andre taler om opkast.
 • Frygten for at spise noget mad, som er dårligt (f.eks. for gammelt).
 • At sejle, køre bil eller andet, der f.eks. kan give sø- eller køresyge.
Når opkast ikke bare er ubehageligt, men giver angst

De fleste synes, det i en eller anden grad er ubehageligt at kaste op, men nogen udvikler en så stor frygt for at kaste op, at det bliver en decideret angst. Når man har angst for at kaste op (emetofobi), fylder angsten meget mere end selve det at kaste op. Det vil sige, at når man er bange for at kaste op, er det frygten i sig selv, der ender med at give de største problemer.

Hvor mange har emetofobi?

Det er uvist præcis hvor mange, der har denne specifikke frygt for at kaste op. Dog tyder undersøgelser på, at emetofobi rammer omkring 3-8 %. Lidelsen ses oftere hos kvinder end mænd.

“Hvad nu hvis jeg skal kaste op”

Som psykolog har jeg valgt bl.a. at dygtiggøre mig inden for behandling af angst for at kaste op. Mange af mine klienter med emetofobi døjer faktisk ikke rigtigt med opkast. Det vil sige, at ofte har mine klienter med emetofobi ikke kastet op i mange år eller har kun gjort det få gange i livet. Jeg møder dog også nogle, som oftere har oplevet at kaste op. Men alle tankerne om ”Hvad nu hvis jeg skal kaste op”, fylder rigtigt meget og medfører, at klienterne eksempelvis ikke tør spise bestemte ting, undgår at sise bestemte steder, bekymrer sig, mærker efter i kroppen m.m.

Konsekvenser af emetofobi

 • Ens sociale liv bliver begrænset.
 • Kroppen er i alarmberedskab.
 • Lavere livskvalitet.
 • En konstant frygt.
 • Ked af det.
 • Stresset.
 • Modløs.
 • Ked af det.
 • Kvalme.
 • Det kan give udfordringer ift. både privatliv og arbejdsliv.
 • En kropslig følelse af, at opkast er på vej, selvom det ikke sker.
 • Øget hjertebanken.
 • Mavesmerter.
 • Hovedpine.
 • Koncentrationsbesvær.
 • Følelsen af afmagt.
 • Mere fraværende.
 • Manglende overskud.
 • Mere irritabel.
 • Muskelspændinger.

Behandling af angst for at kaste op

Hvorfor få hjælp mod emetofobi?

Eftersom man ikke kan få en pille eller noget, der sikrer, at man aldrig nogensinde kaster op, er det vigtigt at få behandlet sin angst for opkast. For angsten tynger personen utroligt meget. Den vil også bidrage til en konstant frygt og dermed en oplevelse af stress oftere, lavere livskvalitet, et begrænset socialt liv m.m. En psykolog, der kan behandle frygt for opkast, kan således gennem behandling hjælpe dig til en højere livskvalitet, ro indeni, meget bedre muligheder for at udfolde dig og være social m.m.

Psykolog med fokus på frygt for opkast

Med den rette terapi kan du slippe af med din angst for opkast. Hos Psykolog Danielle Dahlhus kan du gennem behandling med metakognitiv terapi lære at slippe bekymringer om opkast. Metakognitiv terapi er videnskabeligt dokumentet som en effektiv metode mod behandling af angst og egner sig særdeles godt som hjælp mod emetofobi. En erfaren psykolog med efteruddannelse i metakognitiv terapi kan give dig værktøjer og strategier, så du kan leve et liv uden at være bange for at kaste op.

Metakognitiv terapi mod emetofobi

I metakognitiv terapi lærer du at håndtere dine tanker og følelser mere hensigtsmæssigt. Du kan lære at lade tanker som ”Hvad nu hvis jeg kaster op” være, så det faktisk ender med slet ikke at påvirke dig, hvis de tanker popper op. Du lærer at styre måden, du reagerer på tanker og følelser på. Derved får du teknikker og redskaber til at lære ikke at bekymre dig, sætte scenarier op, lave katastrofetænkning m.m.

Psykolog Danielle Dahlhus

Hos Psykolog Danielle Dahlhus vil du opleve, at behandlingen er konkret og hele tiden specifikt tilpasset dig og dine udfordringer. Du kan læse mere om metakognitiv terapi her. Et forløb strækker sig typisk over 5-8 samtaler. Målet er at sikre, at du får behandling, som ikke kun hjælper dig her og nu, men resten af dit liv.

Scroll to Top