Behandling af flyskræk

Er du bange for at flyve? Så kan du i dette indlæg af Psykolog Danielle Dahlhus blive klogere på, hvordan du kan slippe af med flyskræk.

Tegn på flyskræk

  • Fysisk ubehag op til og under en flyrejse. F.eks. kan man opleve, at hjertet banker hurtigere, man sveder og får en trykken for brystet allerede, når man står i kø til at boarde. Nogen får også følelsen af, at det bliver sværere at trække vejret. Man kan også få disse symptomer bare, når man sidder derhjemme og tænker på, at man skal ud at flyve.
  • Tankemylder og overdrevne bekymringer ift. flyrejsen. Ofte melder der sig en masse tanker, der starter med ”Hvad nu hvis….”. Tankerne kan begynde allerede ved planlægningen af rejsen, selvom selve flyturen måske først lægger flere måneder ud i fremtiden.
  • Panikanfald og angst, som for nogen netop udvikler sig til, at man helt afholder sig fra at rejse med fly eller holder sig til meget korte afstande.
  • Katastrofetanker om, hvad der kan ske på rejsen. F.eks. tanker om turbulens, flyet styrter ned, at man går i panik eller at man får det dårligt og ikke kan håndtere, at man ikke kan komme ud.
  • Overdrevet behov for at tjekke ting. F.eks. at tjekke op på særlige ting som en slags sikkerhedsadfærd. Det kan f.eks. være at tjekke op på vejret mange gange, læse statistikker over flystyrt, søge information om sikkerhed i flyet m.m.
  • Undgåelsesadfærd. Man undgår eksempelvis at flyve, fordi man er så bange for at flyve.

Hjælp mod flyskræk

“Hvorfor er jeg bange for at flyve?”

Personer med flyskræk ender med at bruge langt flere timer på at bekymre sig op til flyturen, end selve turen egentlig varer. Mange føler, at de ikke kan stoppe disse tanker og føler sig således fanget i bekymringerne. På den måde kan man ende med at bruge f.eks. 20 timer sammenlagt over nogle måneder på at bekymre sig og tænke på en flyrejse, der i sig selv måske kun tager 3 timer.
Du kan opleve, at dit hoved er fyldt med tanker som: 

Hvad nu hvis flyet styrter ned”,

”Hvad nu hvis jeg går i panik, mens vi er oppe i luften”,

”Jeg er bange for at miste kontrollen”,

”Hvad nu hvis der kommer turbulens”. 

Det er al denne tid med tankemylderet og alle bekymringerne om og op til flyrejsen, der fører til angst og fysiske symptomer, som også gør selve flyturen endnu værre. Måske er du allerede klar over, at alle disse tanker om rejsen ikke hjælper dig, men føler, at du ikke kan stoppe dem? Det kan du lære via metakognitiv terapi hos en erfaren psykolog.

Behandling af flyskræk via metakognitiv terapi

Der er heldigvis hjælp at hente for dig, der gerne vil kunne flyve uden at være bange, stresset og fysisk utilpas – både før og under selve rejsen.

Hvis du lider af flyskræk, kan du få behandling hos psykolog Danielle Dahlhus. Jeg anvender metakognitiv terapi (MCT), som er en forskningsbaseret og veldokumenteret behandlingsform. Metakognitiv terapi er videnskabeligt bevist som en effektiv metode til at behandle bl.a. angsttilstande. Flyskræk behandles derfor på samme vis som angst med inddragelse af konkrete værktøjer og strategier.

Jeg hjælper dig til at lære at reducere den tid, du bruger på bekymringer, tankemylder og lignende. Grundantagelsen i metakognitiv terapi er nemlig, at det ikke er de negative tanker i sig selv, som skaber problemerne og f.eks. leder til flyskræk, men det er den overdrevne tid og opmærksomhed, vi bruger på disse. Derudover opstår problemerne også, når vi føler, at vi ikke kan stoppe de negative tanker og bekymringerne for at flyve.

Kort fortalt lærer du at reducere den tid, du bruger på at bekymre dig, og du lærer, at du har kontrollen over dine tanker. Det efterlader dig et sted, hvor du har langt mere overskud, frihed og kontrol, hvilket gør det lettere at håndtere de forskellige udfordringer, du møder.

Piller mod flyskræk

Når man er angst for at flyve, er det naturligt at ønske at slippe af med denne angst. Derfor håber mange, at man kan få medicin mod flyskræk. Det forstår jeg godt. Desværre findes der ingen medicin eller piller, som kan kurere angst for at flyve.
I nogle tilfælde kan man opleve, at beroligende medicin kan give en midlertid lettelse. Det er dog langtfra alle, som har effekt af medicin ift. flyskræk. Derudover kan pillerne aldrig behandle selve flyskrækken, de kan altså blot i nogle tilfælde lindre den kortvarigt.

En reel behandling af flyskræk kræver, at man fjerner årsagen til angsten for at flyve. Dette kan en erfaren psykolog hjælpe med. 

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at medicin nogle gange kan forværre angsten for at flyve. Tag derfor aldrig medicin mod flyskræk, f.eks. sovepiller eller beroligende medicin, medmindre dette er nøje aftalt med egen læge.

Hvorfor søge hjælp, hvis du er bange for at flyve?

Det kan give store begrænsninger både professionelt og personligt, når man ikke tør flyve eller oplever et stort ubehag hver gang, man skal ud at flyve. Det kan nemlig resultere i, at man ikke kan gøre ting, man egentlig gerne ville; f.eks. rejse til bestemte steder, besøge familie og venner rundt omkring i verden, deltage i forretningsrejser m.m. 

Flyskræk kan ramme alle. Det sker ikke kun hos folk, der aldrig har fløjet før, eller som har haft en dårlig oplevelse på en flyrejse, f.eks. med meget turbulens. Det kan også pludselig opstå hos folk, der har været vant til at flyve meget, og som aldrig før har været bange for det. Undersøgelser viser, at ca. 30 % er bange for at flyve.

Du har sikkert hørt, at det er mere sikkert at flyve end at køre bil, fordi statistikkerne viser, at der sker flere biluheld. Måske har du også allerede søgt nettet tomt for gode råd mod flyskræk og har prøvet at følge diverse af disse råd, men intet af det har hjulpet dig.

Mange mennesker oplever, at angsten for at flyve ikke bare forsvinder af sig selv. Tværtimod forværres den gennem tiden hos mange mennesker. Hvis du er bange for at flyve, er det derfor vigtigt at gøre noget ved problemet, så det ikke forbliver en unødvendig udfordring samt hindring i dit liv.

Behandling online eller i Aarhus

Hos psykolog Danielle Dahlhus kan du få hjælp enten online eller i klinikken i Aarhus. Afhængigt af dine konkrete udfordringer og mål vil et forløb oftest strække sig over 5-10 samtaler.

Du vil opleve, at de redskaber, du lærer mod flyskræk, også vil hjælpe dig på en lang række andre områder. Der er også mulighed for netop at arbejde målrettet mod at lære at håndtere andre udfordringer samtidig med et fokus på flyskræk. Det kunne være problemer med overtænkning, frygt for ikke at træffe de rigtige beslutninger, følelsen af ikke at gøre det godt nok, tendens til at sammenligne sig med andre eller andet. 

Scroll to Top