Bange for at rødme

Alle mennesker oplever at rødme, men nogle oplever det i højere grad end andre. At rødme eller blusse op i ansigtet kan føles invaliderende og påvirke ens livskvalitet samt sociale liv utroligt meget. Heldigvis er der effektiv hjælp at hente. Også til dig, der oplever, at du bliver rød i hovedet over næsten ingenting.

Tegn på angst for at rødme

 • Jeg undgår bestemte arrangementer eller sammenhænge, fordi jeg er bange for at rødme meget.
 • Jeg forsøger at skjule mit ansigt/min rødme, f.eks. ved at tage min hånd op for at dække noget af mit ansigt, prøver at kigge væk og derved skjule mig eller lignende.
 • Jeg er meget opmærksom på, om jeg mon rødmer (jeg mærker f.eks. meget efter, tjekker i spejlet m.m.).
 • Jeg blusser op over små ting; f.eks. når jeg skal sige ”Hej” til nogen.
 • Jeg frygter tit, at nogen pludselig spørger mig om, hvorfor jeg er så rød i hovedet.
 • Jeg føler ikke, jeg kan gøre de ting, jeg egentlig gerne vil, fordi jeg får det så ubehageligt, når jeg bliver rød i hovedet i de situationer.
 • Jeg tænker meget på min rødme og ville ønske, jeg ikke havde den.
 • Jeg er bange for at skulle bestemte ting, f.eks. tale foran flere mennesker, fordi jeg tit bliver rød i ansigtet i de situationer.

Du kan få hjælp

Hvis du er bange for at rødme og kan genkende dig i nogle af eksemplerne, så er der heldigvis hjælp at hente. Frygten for at rødme kan vokse så meget, at det faktisk for nogen udvikler sig til en form for angst (Nikolíc et al., 2020). Når det udvikler sig til eksempelvis social angst, stiger omfanget af rødme yderligere. Det er altså en ond cirkel, som kan være svær at bryde selv. Men med den rette hjælp kan det lade sig gøre. 

Jo mere vi fokuserer på rødmen, jo mere rødmer vi

Jo mere opmærksomme vi bliver på, om vi mon rødmer, jo mere ender vi faktisk med at rødme. Det vil altså sige, at alle de gode intentioner om at reducere rødmen, skjule den og undgå den faktisk ofte medfører, at man bliver endnu mere rød i hovedet. Derfor er det vigtigt at lære nogle konkrete værktøjer til at reducere dette og samtidig netop bedre kunne leve med den rødme, der så er tilbage (Glashouwer et al., 2011).

Hvad siger tidligere klienter?

Noget af det, mine klienter med rødme oftest italesætter, at de har opnået igennem et forløb, er følgende:

 • Min rødme er blevet reduceret markant.
 • Jeg føler mig meget mere fri og kan igen lave mange flere ting, jeg gerne vil.
 • Jeg har meget mere overskud og livskvalitet.
 • Det er endelig muligt for mig at deltage i sociale sammenhænge uden at have det vildt dårligt.
 • Jeg bruger ikke længere en masse tid på at bekymre mig op til, at jeg skal ting, f.eks. holde oplæg eller til en fest.
 • Jeg har fået nogle konkrete redskaber til, hvad jeg skal gøre med min frygt for at blusse op i ansigtet.
 • Jeg går ikke længere og frygter at blive rød i hovedet.
 • Metakognitiv terapi har også hjulpet mig på mange andre områder i mit liv, selvom det var rødmen, jeg specifikt ønskede hjælp til.

Metakognitiv terapi mod rødme

Metakognitiv terapi (MCT) er rigtig god som behandling mod rødme og flovhed over det. Her lærer du nemlig at lade være med at tænke så meget over det og f.eks. ikke scanne din krop for tegn på rødme. Derved reduceres selve rødmen, og du lærer at kunne være i den rødme, der eventuelt må opstå, uden at blive nær så påvirket af det. 

Metakognitiv terapi er forskningsbaseret og dokumenteret som effektiv til behandlinga af specifikke udfordringer, herunder bl.a. angst, overtænkning, overdreven tendens til bekymringer m.m.

Jeg har behandlet mange mennesker specifikt for frygten for at rødme. De fleste oplever den ønskede bedring inden for 5-8 samtaler og beskriver, at det giver dem en helt anden tilværelse. 

Vil du også have hjælp?

Vil du også gerne reducere din rødme og være meget mere upåvirket af den rødme, der er tilbage? Så er du meget velkommen til at starte hos mig. De redskaber, du vil opnå gennem forløbet, vil du også kunne bruge i andre sammenhænge. Du vil således opleve, at de kan styrke dig og din livskvalitet på mange andre områder også, selvom vi specifikt arbejder med angsten for at rødme. Det er naturligvis også muligt at arbejde konkret med andre udfordringer samtidig, hvis du ønsker det.

Scroll to Top