Hjælp til dig, der som nybagt mor ikke kan sove

Et (desværre) meget udbredt problem, er, at man som nybagt mor ikke kan sove. Heldigvis er der hjælp at hente. Psykolog Danielle Dahlhus er en af landets førende eksperter i behandling af søvnproblemer og er specialiseret i behandling af problemer med at sove som nybagt mor.

Du er ikke alene

At sove mindre og dårligere er et uundgåeligt vilkår for de fleste nybagte forældre. Men flere nybagte mødre udvikler deciderede søvnproblemer. Det kan bestå i problemer med at falde i søvn, ikke at kunne sove, når baby gør, mange opvågninger, en konstant frygt for ikke at kunne sove m.m.

Mange mødre føler sig alene om ikke at kunne sove eller at sove dårligt.  I 10 år har jeg beskæftiget mig med behandling af søvnproblemer. Jeg har både forsket i området og haft egen klinik med fokus på søvnproblemer i efterhånden mange år. Hver eneste uge, næsten hver dag, sidder jeg med en nybagt mor, der ikke kan sove. Hvis du som nybagt mor ikke kan sove, er du altså langtfra den eneste.

Søvnløshed hos mødre

Desværre er området meget underbelyst. Det medfører bl.a., at mange nybagte mødre, som er hårdt udfordrede af søvnunderskud og frygt for ikke at kunne sove, ikke får tilbudt meget hjælp. Måske får de tilbudt sovemedicin, men det virker ikke nødvendigvis. Mange nybagte mødre har heller ikke lyst til at tage sovepiller.

Mine klienter beskriver ofte, at deres læge, sundhedsplejerske m.m. ikke rigtigt ved, hvad de skal stille op. Det efterlader nybagte mødre i en endnu større afmagt. Mens søvnunderskuddet vokser, gør stress og angst for ikke at kunne sove ligeledes ofte.

Heldigvis er der hjælp at hente.

Søvnangst – når man bliver bange for ikke at kunne sove

Mine klienter beskriver, at de ofte får at vide ”Husk at få nok søvn”, ”Det er vigtigt, at du sørger for at sove, når baby sover” m.m.  Ting, der som regel siges i den bedste mening, men som bare stresser endnu mere. For hvad gør man så, når man ikke kan sove? Når man virkelig gerne vil, og man gør sit allerbedste for at falde i søvn, når baby sover, men man bare ikke lykkes? Så bliver man (desværre) ofte stresset og kan blive bange for ikke at kunne sove.

Udtalelse fra tidligere klient

”Jeg startede hos Danielle, fordi jeg pludselig blev ramt af søvnløshed. Da min søn var 2,5 måned blev han syg og vågnede hele tiden. Da han fik det bedre og begyndte at sove mere normalt igen, havde der sat sig en enorm frygt i mig for ikke at kunne sove. Jeg følte mig stresset over, at jeg skulle skynde mig i falde i søvn, når han sov, for jeg vidste jo ikke, hvornår han vågnede igen. Alt det stress og pres gjorde, at jeg slet ikke kunne sove.

Jeg har aldrig haft angst før, men pludselig var hele min dag påvirket af frygt, og jeg var så ked af det. Jeg tog fat i Danielle, og endelig blev jeg taget seriøst.

Jeg har lært, hvordan jeg stopper med at tænke på søvn hele tiden. Jeg sover meget bedre nu, og jeg går ikke længere i panik om aftenen, hvis jeg ikke falder hurtigt i søvn. Samtalerne hos Danielle har været en kæmpestor hjælp”

Søvnangst hos nybagte mødre

Gennem mange års arbejde med forskning i søvn og klinisk behandling af søvnproblemer, har jeg udviklet begrebet ”Søvnangst”. Hvis man som mor ikke kan sove eller ikke sover nok, er det ikke ualmindeligt at udvikle søvnangst. Overordnet er søvnangst frygten for ikke at kunne sove. Det kan opstå, når man har oplevet søvnløse nætter. Nogle gange bliver man bange for ikke at kunne sove efter blot et par nætter uden særligt meget søvn, andre gange udvikler søvnangst sig først efter lidt tid.

Man føler som nybagt mor, at man har mistet kontrollen over sin søvn. Det sætter gang i mange bekymringer, som kan udvikle sig til søvnangst.  Man er således ikke ”kun” tynget af søvnunderskud og dårlig søvnkvalitet, men også bekymringer omkring søvn. Bekymringer, der kan fylde utroligt meget. Ikke kun om aftenen, når man ikke kan sove, men mange mødre oplever, at det næsten hele tiden ligger i baghovedet. På den måde kommer søvn nærmest til at fylde alt. Eller rettere; tanker omkring søvn.

 

”Hvad nu hvis jeg ikke kan sove?”

 Nogle af de tanker og bekymringer, der er meget almindelige at opleve som nybagt mor, der ikke kan sove, er bl.a.:

  • ”Hvad nu hvis jeg ikke kan falde i søvn i aften?”
  • ”Bliver det nogensinde bedre?”
  • ”Kan jeg nogensinde klare at komme tilbage på arbejde igen?”
  • ”Åh, nu er jeg vågnet. Så kan jeg ikke sove igen”
  • ”Hvad nu hvis jeg ikke når at falde i søvn hurtigt?”
  • ”Er det farligt for mig at tage sovemedicin?”
  • ”Hvad hvis jeg ikke kan sove, når baby sover?”
  • ”Hvis jeg ikke får nok søvn, kan jeg så være en god mor?”.
  • ”Hvad nu hvis al den søvnløshed skader mig?”
  • ”Er der noget galt med min krop?”
  • ”Har jeg en fødselsdepression?”
  • ”Har jeg gjort noget forkert, siden jeg ikke kan sove?”
Hvorfor er det normalt som nybagt mor at opleve søvnproblemer?

Jo mere vi bekymrer os omkring søvn, jo mere stiger vores stress og søvnangst. Forringet søvn næsten er typisk uundgåeligt for nybagte forældre, hvor særligt mødre er udsatte. Det skyldes forskellige forhold. Bl.a. de fysiologiske ændringer og processer, man som nybagt mor gennemgår. Derudover er det naturligt, at man sover dårligere, når ens barn vågner mange gange i løbet af natten.

Endnu en årsag er, at kroppen biologisk og evolutionært er designet til at skulle passe på vores afkom. Det forsøger den bl.a. at gøre ved hele tiden at være på vagt så at sige. Derfor er kroppen mere sensitiv, opmærksom og ’alert’ som nybagt forælder. Det betyder bl.a., at man vågner oftere og lettere, ligesom det kan være sværere at falde til ro.

Udover disse vilkår udvikler mange nybagte mødre, der har svært ved at sove, altså bekymringer omkring søvn. Disse bekymringer opretholder i sig selv søvnproblemerne. Det gælder sådan set også for mange andre mennesker, så fænomenet ses langtfra kun hos nybagte mødre. Som søvnpsykolog, der har behandlet søvnproblemer hos mere end 500 klienter, har jeg stor erfaring med at hjælpe mennesker med at slippe bekymringer.

Få effektiv hjælp som mor, der ikke kan sove

Et af mine specialer er specifikt at hjælpe nybagte mødre, som ikke kan sove. Jeg tilpasser altid behandlingsforløbet og indholdet heri til den enkelte klient, så jeg arbejder ikke med nogen ”standard pakke”. Jeg udvælger de metoder og redskaber, der hjælper dig som nybagt mor har til at kunne sove bedre.

Ofte giver jeg mødre et grundigt indblik i, hvordan søvn egentlig forløber – hvad er normalt at opleve som nybagt mor, hvad skal vi reagere på, hvad kan vi gøre m.m. I dag bliver der delt rigtig meget information omkring søvn, men desværre er meget af dette behæftet med fejl og myter. Det medfører, at man som nybagt mor med søvnproblemer ofte bliver endnu mere forvirret, stresset og angst. Derfor er det ofte vigtigt at få aflivet myter og lignende.

Hvordan behandler man søvnproblemer hos nybagte mødre?

Derudover anvender jeg som psykolog ofte metakognitiv terapi til nybagte mødre, som har svært ved at sove og er i søvnunderskud. I metakognitiv terapi lærer du bl.a. at slippe bekymringer, ekstremt fokus på søvn, undgåelsesadfærd, sikkerhedsadfærd/’ritualer’ f.eks. op til sengetid, scanning af kroppen m.m. Det er også meget almindeligt, at man som nybagt mor udvikler en slags ’ritualer’ omkring sengetid.

Du bliver introduceret til forskningsbaserede øvelser og strategier, så du kan lære ikke længere at bekymre dig om søvn – og deraf komme til at sove bedre. Redskaberne kan du også bruge på andre bekymringer og frygt, som slet ikke handler om søvn. Det kunne være ”Hvad nu hvis min datter fejler noget?”, ”Gør jeg det godt nok?”, ”Var det dumt sagt af mig?”, ”Skulle jeg have gjort det anderledes?”, ”Hvad nu hvis…..?”

“Jeg har brug for hjælp NU!”

Når man som nybagt mor, der har svært ved at sove, henvender sig til mig, føler man sig ofte desperat. Det kan i sig selv være rigtig hårdt at være i søvnunderskud, mens frygten for ikke at kunne sove, at sove nok eller at det aldrig bliver bedre, tynger endnu mere. Det er derfor meget almindeligt, at man som mor, der kæmper med søvnløshed, føler sig desperat.

Heldigvis er der effektiv hjælp at hente. Som psykolog specialiseret i dette og efter at have behandlet søvnproblemer hos rigtig mange nybagte mødre, ved jeg, at det kan blive anderledes. Jeg ved også, at problemet desværre ikke bare løses på to minutter.

Typisk 6-8 samtaler

Det er individuelt, hvor længe et forløb mod søvnproblemer til nybagte mødre varer, men ofte er det i alt ca. 6-8 samtaler. Det er dog ikke ens betydende med, at der først er bedring efter 8 samtaler. Overhovedet ikke. Det vigtige er blot, at man ved, der ikke sker mirakler på én samtale.

Forskningsbaserede metoder

I forløbet lærer du som nybagt mor redskaber og strategier, som hjælper dig til at slippe dine søvnproblemer. Målet er, at du så hurtigt som muligt ikke længere har brug for mig. Det plejer heldigvis at lykkes rigtig godt for mine klienter. Så længe man er indstillet på, at der ikke findes et mirakuløst ”quick-fix”. Det ville jeg ellers ønske, og jeg lover dig, at hvis det fandtes et andet sted, så ville jeg skynde mig at sende dig derhen. Der findes bare ikke nogen særlig dyne, noget tilskud eller nogen vejrtrækningsøvelse, der lige kan fikse søvnangst og søvnproblemer med et snuptag. Men i et forløb, hvor du får grundig viden om, hvad du kan gøre for at optimere din søvn, og hvor du lærer at slippe bekymringer m.m. omkring søvn, kan du få det bedre.

Få behandling hurtigst muligt, hvis du som nybagt mor ikke kan sove 

Hvis du er nybagt mor og har søvnproblemer; f.eks. er søvnløs, ikke kan falde i søvn om aftenen, er bange for ikke at kunne sove m.m., kan du få behandling. Du kan booke en tid direkte hos psykolog Danielle Dahlhus, som er en af landets førende søvneksperter.

Hvad siger tidligere klienter?

“Inden jeg begyndte hos Danielle, fyldte mine søvnproblemer virkelig meget. Jeg brugte en enorm mængde tid og energi på at tænke på søvn og forsøge at skabe de “perfekte” betingelser for at sove. Det var en konstant kilde til stress og frustration, som påvirkede min hverdag negativt.

Efter blot få sessioner med Danielle blev det klart for mig, at min tilgang til problemet havde været uhensigtsmæssig. Jeg havde ellers været overbevist om, at jeg gjorde alt rigtigt, og jeg var skeptisk i starten over, om hendes hjælp kunne gøre en forskel. Danielle hjalp mig med at forstå og ændre mine strategier, og det har haft en markant positiv indvirkning på mit liv.
 

I dag fylder søvnproblematikken langt mindre for mig, og jeg føler mig bedre rustet til at håndtere de udfordringer, der opstår. Forløbet har givet mig større ro og frihed i hverdagen, og jeg er meget taknemmelig for den indsigt og støtte, jeg har fået hos Danielle”.

– Kvinde i 30’erne

 

“Danielle er go-to for alle, som kæmper med søvnen.

Jeg arbejder selv inden for sundhedssektoren og syntes, jeg havde prøvet alt. Så for at være ærlig var jeg lidt skeptisk, da jeg startede hos Danielle.

Godt jeg var desperat nok til at starte alligevel 🙂 Behandlingen har ændret mit liv. Det kan lyde overdrevet, men det er sådan, det føles. For søvnløse nætter, frygten for ikke at kunne sove osv. osv. smadrede mit liv i årevis. Ja, det kan min mand og datter skrive under på.. Men behandlingen hos Danielle hjalp til, at det ikke længere er ting, jeg kæmper med.

Om aftenen efter min sidste snak med Danielle fik min mand og jeg en rigtig god flaske vin. Vi skulle da fejre, at jeg ikke længere kæmper med søvn :)”

– Kvinde i 40’erne

“Jeg vil sige til alle, jeg møder, der sover dårligt, at de skal komme ned til dig med det samme.”

– Kvinde i 20’erne

Du kan også læse mere om

Scroll to Top