
Stress og søvn
Når man har stress eller er stresset, er det meget almindeligt, at man også har svært ved at sove. Søvnløshed er nemlig en typisk følge af stress. Heldigvis kan du få hjælp mod stress og dårlig søvn. Læs mere i denne artikel, hvor psykolog Danielle Dahlhus, der er en af landets førende søvneksperter, fortæller om stress og søvn.
Stress og søvn
Mange mennesker med stress får problemer med deres søvn. Det er især problemer med at falde i søvn, man bliver bange for ikke at kunne sove, man vågner mange gange, vågner for tidligt og lider af søvnløshed. Det sker også ofte, at man udvikler en slags søvnstress eller søvnangst, hvor man bliver stresset over ikke at kunne sove.
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at voksne danskere med en høj score på stressskalaen er steget fra 21 % i 2013 til 29 % i 2021.
Stress kommer i forskellige former
Alle mennesker oplever stress til en vis grad. Det er som udgangspunkt ikke farligt. Faktisk er vi fra naturens side bygget til at kunne få stress. Vi har nemlig et biologisk indbygget stress-system, der har til formål at beskytte os. Men hvis man oplever for meget stress over længere tid, kan det blive et alvorligt problem og nedsætte vores sundhed (mentale såvel som fysiske), trivsel, glæde, livskvalitet m.m.
Det er vigtigt at skelne mellem kortvarig og langvarig stress. Det er den sidste, som kan være farlig.
Kortvarig stress
Kortvarig stress opstår i momenter og kan være en både naturlig og hensigtsmæssig reaktion. Ofte opstår det akut i pressede situationer. Denne form for stress er som udgangspunkt hjælpsom for os. Når vi står i svære, pressede eller potentielt farlige situationer, er det nemlig vores stress-system, der får os til at handle hurtigt og effektivt. Det hjælper os til at håndtere spontane eller afgrænsede stressorer, eksempelvis en jobsamtale, eksamen, en svær samtale, en konkurrence osv. bedst muligt (Sundhedsstyrelsen, 2007).
Her vil hjernen nemlig sende signaler videre til resten af vores krop om, at nu skal den altså være klar til at handle, f.eks. ved at flygte eller kæmpe. Derved aktiveres forskellige dele af vores krop såvel som hjernen, så vi hurtigere kan reagere og således beskytte os selv.
Når den pressede situation er ovre, eller når problemet er løst, aftager stressen, og vores krop vender således tilbage til udgangspunktet.
Langvarig stress
Langvarig stress er til gengæld stress, der varer ved. Denne opstår, når man over længere tid har været under en (for høj) belastning. Så får systemet ikke mulighed for at slappe af og vende tilbage til sit udgangspunkt. Det forbliver således aktivt længe, hvilket slider på vores krop og hoved.
Somme tider er selve belastningen måske aftaget, men hvis vi bliver ved med at bekymre os en masse om den, for eksempel hele tiden bekymrer os om, hvad der sker, hvis nu problemet opstår igen, så vil man fortsat selv aktivere stress-systemet. Derved kommer systemet på overarbejde. Det kan man holde til i en vis periode, men i længden siger kroppen og hovedet fra. Vores krop er nemlig ikke fysiologisk skabt til at være i et konstant alarmberedskab (Sundhedsstyrelsen, 2022).
Derfor er det vigtigt at forebygge og behandle langvarig stress.
Stresset over ikke at sove
Når man ikke kan sove, f.eks. når man ikke kan falde i søvn, eller man vågner mange gange i løbet af natten, skaber det i sig selv ofte stress. Man bliver stresset over ikke at kunne sove og kan opleve en søvnstress. Er man i forvejen stresset, gør dette naturligvis ikke situationen nemmere. Tværtimod.
Jo mere vi bekymrer os om søvn, jo dårligere får vi det. Vi bliver mere frustrerede, modløse, stressede, bange, i dårligere humør, og det får os faktisk også til at sove dårligere. F.eks. får vi endnu sværere ved at falde i søvn. Derfor er det vigtigt at lære at reducere bekymringer om søvn.

Lær at slippe bekymringer og katastrofetanker om søvn
Som psykolog, der har forsket i søvnbehandling og netop er specialiseret i behandling af søvnproblemer, lærer jeg bl.a. mine klienter at slippe bekymringer om søvn. Vi arbejder på at opnå bedre søvn, da mine klienter netop henvender sig, fordi de ønsker hjælp mod søvnløshed. Så målet er, at mine klienter får hjælp til at sove bedre. Et afgørende led i søvnbehandlingen er som regel at lære at slippe tanker og fokus på søvn. For de fleste er det nemmere sagt end gjort, hvorfor jeg som søvnekspert sørger for at give mine klienter konkrete redskaber og vejledning. I samtalerne laver vi også forskningsbaserede øvelser, der hjælper dem til at kunne slippe deres fokus på søvn.
Metakognitiv terapi mod stress og søvn
En af de mest effektive metoder til at behandle stress er metakognitiv terapi. I behandling med metakognitiv terapi mod stress arbejder man ud fra, at det ikke kun er mængden af krav og opgaver, vi står overfor, der giver os stress. Stress opstår også i høj grad, når vi bruger en masse tid og energi på at fokusere på disse krav.
F.eks. al den tid vi bruger på at bekymre os om ”Har jeg gjort det godt nok?”, ”Hvad nu hvis vi ikke når den deadline?, ”Bliver jeg mon fyret”, ”Kan jeg overhovedet finde ud af det her?”, ”Hvad tænker de andre egentlig?”, ”Hvad nu hvis de en dag finder ud af, at jeg jo slet ikke kan særligt meget”, ”Hvad nu hvis jeg ikke lever op til forventningerne” osv. Det er ofte al denne opmærksomhed, der bliver problemet, og som resulterer i stress.
“Jeg tænker på søvn hele tiden”
På samme måde kan søvnen i sig selv være dårlig, f.eks. fordi vi ikke sover nok, vi ikke kan falde i søvn, vi vågner alt for tidligt, vi føler os ikke friske osv. Men det, der ofte bliver det helt store problem er, at vi begynder at bekymre os om det. Vi begynder at fokusere ekstremt meget på vores søvn, fordi vi så gerne vil opnå en bedre søvn. Desværre har det bare modsatte effekt. Jo mere vi bekymrer os om vores søvn, hele tiden holder øje med den m.m., jo mere stressede og bange bliver vi, og jo sværere får vi ved at sove.
Både ift. stress såvel som søvnproblemer i forbindelse med stress er det derfor vigtigt at lære at bruge mine tid på at bekymre sig, gruble, scanne sin krop, lave ritualer om aftenen, google symptomer, analysere/gruble meget osv.


Forskningsbaseret behandling af stress og dårlig søvn
Gennem metakognitiv terapi mod stress lærer man at reducere tiden og opmærksomheden rettet mod både de stressende krav, man oplever i sit arbejde, såvel ens søvnproblemer. Det sikrer, at man får det bedre– både mentalt og fysisk. Det handler altså ikke nødvendigvis om at blive mindre ambitiøs, og det er heller ikke altid nødvendigt at arbejde mindre, men det er vigtigt at bekymre sig, gruble, overtænke osv. mindre, da netop dette leder til psykisk mistrivsel, viser forskning (Capobianco & Nordahl, 2021; Normann & Morina, 2018).
Via evidensbaserede øvelser og nøje udvalgt hjemmearbejde opnår du i et forløb med metakognitiv terapi mod stress afgørende indsigter i din situation. Mindst lige så vigtigt opnår du konkrete værktøjer og strategier til at ændre de udfordringer og problemstillinger, du oplever. Det er nemlig ikke nok “bare” at finde ud af, at man er stresset. Det er vigtigt også at få hjælp til at komme ud af det.
Forskning og solid klinisk praksis kombineret
Udover min uddannelse som psykolog og baggrund som forsker, har jeg en international efteruddannelse i metakognitiv terapi. Du er derfor sikret kvalitetsstærk behandling hos mig. Kombineret med min rolle som en af Danmarks førende søvneksperter hjælper jeg dagligt klienter, der har stress og dårlig søvn. Du kan således hjælp mod både stress og søvnløshed.
Vil du have hjælp mod stress og søvnløshed?
Hvis du kan genkende dig selv i et af disse udsagn, kan du få hjælp:
- Jeg kan kan ikke falde i søvn.
- Jeg sover for lidt.
- Jeg er bange for ikke at kunne sove.
- Jeg vågner om natten.
- Jeg har tankemylder om aftenen.
- Jeg oplever at have angst og være tynget af bekymringer (ikke nødvendigvis kun om søvn).
- Jeg tænker meget på søvn og bekymrer mig på forhånd, når jeg skal noget, f.eks. på ferie.
- Jeg kan ikke sove alene.
- Jeg vågner for tidligt.
- Jeg har angst om aftenen eller meget uro.
- Jeg undgår eller kan ikke sove andre steder.
- Jeg kan ikke sove sammen med andre.
- Jeg er bange for, om jeg tager skade af søvnløshed.
- Jeg har fået sovemedicin, men det virker ikke.
Få behandling hurtigst muligt
Hvis du har et eller flere af de oplistede problemer, kan du få behandling. Du kan booke en tid direkte hos psykolog Danielle Dahlhus, som er en af landets førende søvneksperter.
Hvad siger tidligere klienter?
“Ærligt talt troede jeg ikke så meget på, at nogle samtaler ved en psykolog kunne ændre på min søvn, men jeg var desperat, så jeg gav det et forsøg. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. Før tænkte jeg hele tiden på min søvn, fordi jeg ikke fik nok søvn. Nu tænker jeg faktisk aldrig længere på det”.
– Mand i 40’erne
“Min kone siger, at det bedste, jeg har gjort for både mig selv og familien, var at starte hos Danielle, så jeg kunne få bugt med mine søvnproblemer.”
– Mand i 30’erne
Efter lang tid med dårlig søvn valgte jeg at opsøge Danielle, da jeg fik hende anbefalet. Forløbet var alt, hvad jeg ønskede.
Danielle vidste bare præcis, hvordan mine problemer skulle behandles og hun gav mig specifikke værktøjer til, hvad jeg skulle gøre hver gang. Det gjorde, at behandlingen var nem at følge selv om, det også var hårdt i starten. Jeg var kun ved Danielle fire eller fem gange, og så var jeg sluppet af med den dårlige søvn.
– Mand i 50’erne
“Jeg vil sige til alle, jeg møder, der sover dårligt, at de skal komme ned til dig med det samme.”
– Kvinde i 20’erne