Tømmermænd og angst

Tømmermænd og angst er ganske enkelt hver især to meget kedelige ting. Til sammen er de endnu værre. Her giver minus + minus desværre ikke plus. Heldigvis kan du få hjælp mod tømmermændsangst.

Hvorfor giver alkohol angst?

Forskning har traditionelt fokuseret på at undersøge de fysiologiske mekanismer, som er i spil, når vi har tømmermænd. Herunder bl.a. vores promille, som fortæller mængden af alkohol i blodet.  Selvom vi gerne lykkeligt glemmer det, mens vi står i baren kl. 02 om natten, ved vi godt, at alkohol bl.a. øger risikoen for hovedpine, opkast, svimmelhed, træthed m.m. At være mere ængstelig dagen derpå er desværre også en ganske almindelig bivirkning af alkohol. Faktisk behøver vi ikke engang have decideret tømmermænd.

Bare det at have drukket alkohol aftenen inden kan øge vores angstniveau dagen efter. Fysiologisk såvel som psykologisk bliver vi mere ’alert’. Vi reagerer  kraftigere på ting og bliver mere sensitive. Dét fodrer lige den der tømmermændsangst, som især kan handle om ”Gjorde jeg noget dumt i går?”.

”Var jeg for meget i går?”

”Har jeg gjort noget pinligt?”, ”Var jeg for meget?”, ”Var det pinligt sagt af mig?”, ”Gjorde jeg noget dumt, jeg ikke kan huske?”, ”Fyldte jeg for meget?”.

Dette er blot eksempler på nogle af de bekymringer, mange kan genkende, når de har drukket alkohol og oplever angst/ængstelighed dagen efter. Eller dagene efter. Ligesom vi somme tider stadig kan mærke de fysiologiske bivirkninger på anden dagen, kan det nemlig også gælde ift. angsten.

Alle disse bekymringer kan ødelægge selv en god aften på bagkant. Selv hvis vi slet ikke har gjort noget dumt eller pinligt, kan vi køre os selv ned i et hul, hvor vi bliver overbeviste om ”Jeg var for meget i går” eller ”Jeg var ikke ordentlig overfor andre”. Så bliver det lige pludselig rigtig hårdt at tage til julefrokoster, fødselsdagsfester m.m., fordi vi simpelthen leder efter samt dyrker ”beviser” på, at vi var for meget, forkerte eller lign.

”Hvad nu hvis jeg har gjort noget dumt, jeg ikke kan huske?”

Det med at lede efter beviser på, at vi har gjort noget dumt eller forkert er en klassiker i denne sammenhæng. Den er bare ikke nær så flot som Arne Jacobsens ”Ægget” eller interessant som Søren Kierkegaards ”Enten-Eller”.

Om end den er kedelig, er det dog en klassiker at gennemgå sin hukommelse dagen derpå. Denne proces kan vi let bruge timevis på, fordi vi bliver ved med at lede efter noget, vi ikke kan huske. Det kan skræmme os, når vi føler, vi har huller i hukommelsen. Somme tider er grunden til, at vi ikke kan huske det ganske simpelt, at der ikke er noget at huske. Vi kan nemlig nemt tænke og føle, at vi har gjort noget forkert uden, vi nødvendigvis har.

Jo længere tid vi bruger på at lede efter ”huller i hukommelsen”, jo mere bange bliver vi dog. Så på den måde fodrer vi vores tømmermænd og angst. En hjælp mod tømmermænd og angst er derfor at lære at stoppe med at lede efter ting, vi tror, vi har glemt. Det lyder ganske nemt, men for mange kræver det hjælp at lære dette. Derfra kan det heldigvis blive nemt.

Social angst og nervøsitet op til arrangementer

Selvom tømmermænd og angst særligt skyldes bekymringer, overtænkning og rumination dagen derpå, kan vi også påvirke os selv negativt inden, vi overhovedet er til julefrokost eller fest. Hvis vi vil, kan vi sådan set ikke bare bruge timevis men ugevis på at bekymre os op til arrangementer.

”Hvad nu hvis jeg ikke har nogen at snakke med?”, ”Hvad vil de synes om mig?”, ”Hvad skal jeg sige til folk, jeg møder?”, ”Hvad nu hvis jeg ikke passer ind?”, ”Hvad nu hvis jeg kommer til at sige noget pinligt?”.

Jo mere vi bekymrer os om sådanne ting, sætter scenarier op i vores hoved og prøver at regne ud, hvad der kommer til at ske og derefter planlægge, hvad vi i så fald skal gøre, jo mere tynger vi faktisk os selv. Vi gør det som regel i et forsøg på at være på forkant med ting. At være bedre forberedte. At komme bedre igennem aftenen. At være en bedre version af os selv. At passe på os selv.

Bekymring og overtænkning før fester

I virkeligheden bidrager det bare til, at vi bliver endnu mere nervøse, usikre og utilpasse. Det påvirker os således både negativt op til selve det arrangement, vi mentalt ”forbereder os på”. Men det gør faktisk også, at vi øger risikoen for, at vi både performer dårligere til selve arrangementet og har ligeledes det dårligere. Altså præcis det modsatte af hvad vi ønsker at opnå.

Heldigvis kan vi lære at begrænse al vores bekymring og overtænkning før fester såvel som andre arrangementer. I mit arbejde som psykolog lærer jeg via metakognitiv terapi mine klienter at slippe disse bekymringer. På den måde fylder de ikke hos dem. Der popper måske en tanke op om ”Hvordan kommer det til at gå på lørdag?”, men så passerer den igen. Med metakognitiv terapi lærer mine klienter at lade sådanne tanker være og at sætte sig selv fri.

Hvordan behandler man angst og søvnproblemer?

Som psykolog og søvnekspert tilpasser jeg altid forløbet til den enkelte klient. Jeg tager udgangspunkt i min erfaring som søvnforsker og søvnbehandler og bruger metoder samt redskaber, som er dokumenteret som effektive i forskning eller klinisk praksis. Herudfra vælger jeg så de elementer, som den enkelte klient har brug for ift. de udfordringer, vedkommende oplever.

Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg som søvnpsykolog typisk behandler angst og søvnproblemer, kan du trykke her.

Forskningsbaseret behandling af angst og søvn – intet quick fix

Som psykolog og søvnekspert anvender jeg metoder og strategier, der er baseret på forskning og klinisk praksis. Det er vigtigt at søge hjælp hos en behandler, som ikke “blot” kan udvælge de helt rette behandlingsredskaber, som du har brug for, men som også kan guide dig løbende. I et forløb fortæller jeg bl.a. også mine klienter om, hvornår man skal forvente, at effekten begynder. Jeg tilbyder ikke et quick fix af den simple årsag, at det ikke findes. Men hvor havde det dog været rart!

Få hjælp hos en af de førende søvneksperter

Jeg, psykolog Danielle Dahlhus, har forsket i søvnproblemer og arbejder til daglig med behandling af søvnløshed og søvnbesvær generelt. Udover min rolle som søvnekspert har jeg også taget en 2-årig international efteruddannelse i metakognitiv terapi hos professor Adrian Wells, der har udviklet metakognitiv terapi. Sideløbende med mit arbejde som søvnpsykolog har jeg således behandlet angst separat i flere år, men ligeledes angst og søvnproblemer samtidig.

Hos mig kan du derfor få kvalificeret behandling af både angst og søvnproblemer. Særligt grundet min baggrund inden for forskning forholder jeg mig generelt kritisk til de metoder, jeg anvender, og jeg udvælger nøje behandlingsredskaber ud fra den enkelte situation. 

Effektiv behandling, som varer ved

Jeg ville ønske, der fandtes en hurtig og let behandling af angst og søvnproblemer, så man bare lige kunne have en enkelt samtale ved en psykolog, læge eller andet, og så var det hele fikset. Efter at have haft det privilegium at få lov at hjælpe efterhånden flere hundredevis af mennesker med angst og søvnproblemer ved jeg, at der desværre ikke findes noget quick fix. Men heldigvis ved jeg også, at der findes effektiv behandling. 

Når man oplever angst og søvnproblemer, er det naturligt, at man gerne vil have det til at gå væk NU. Faktisk helst i går. Sådan har næsten alle mine klienter det. Det forstår jeg virkelig godt. Sandheden er bare, at effektiv behandling samt vedvarende effekt som regel kræver noget tid og en indsats. Denne tid og energi, man lægger i et forløb, skal man se som en investering, der har til formål at skabe bedring – som endda varer ved.

Få hjælp mod angst og søvnproblemer

Hvis du kan genkende dig selv i et af disse udsagn, kan du få hjælp:

  • Jeg kan kan ikke falde i søvn.
  • Jeg sover for lidt.
  • Jeg er bange for ikke at kunne sove.
  • Jeg vågner om natten.
  • Jeg har tankemylder om aftenen.
  • Jeg oplever at have angst og være tynget af bekymringer (ikke nødvendigvis kun om søvn).
  • Jeg tænker meget på søvn og bekymrer mig på forhånd, når jeg skal noget, f.eks. på ferie.
  • Jeg kan ikke sove alene.
  • Jeg vågner for tidligt.
  • Jeg har angst om aftenen eller meget uro.
  • Jeg undgår eller kan ikke sove andre steder.
  • Jeg kan ikke sove sammen med andre.
  • Jeg er bange for, om jeg tager skade af søvnløshed.
  • Jeg har fået sovemedicin, men det virker ikke.
Få behandling hurtigst muligt

Hvis du har et eller flere af de oplistede problemer, kan du få behandling. Du kan booke en tid direkte hos psykolog Danielle Dahlhus, som er en af landets førende søvneksperter.

Hvad siger tidligere klienter?

“Ærligt talt troede jeg ikke så meget på, at nogle samtaler ved en psykolog kunne ændre på min søvn, men jeg var desperat, så jeg gav det et forsøg. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. Før tænkte jeg hele tiden på min søvn, fordi jeg ikke fik nok søvn. Nu tænker jeg faktisk aldrig længere på det”.

– Mand i 40’erne

“Min kone siger, at det bedste, jeg har gjort for både mig selv og familien, var at starte hos Danielle, så jeg kunne få bugt med mine søvnproblemer.”

– Mand i 30’erne

Efter lang tid med dårlig søvn valgte jeg at opsøge Danielle, da jeg fik hende anbefalet. Forløbet var alt, hvad jeg ønskede.
Danielle vidste bare præcis, hvordan mine problemer skulle behandles og hun gav mig specifikke værktøjer til, hvad jeg skulle gøre hver gang. Det gjorde, at behandlingen var nem at følge selv om, det også var hårdt i starten. Jeg var kun ved Danielle fire eller fem gange, og så var jeg sluppet af med den dårlige søvn.

– Mand i 50’erne

“Jeg vil sige til alle, jeg møder, der sover dårligt, at de skal komme ned til dig med det samme.”

– Kvinde i 20’erne

Du kan også læse mere om

Scroll to Top