Angst og søvnproblemer
Angst og søvnproblemer kan hver især sænke livskvaliteten og udfordre vores mentale såvel som fysiske sundhed. Desværre følges de også ofte ad. Så hvad kan man gøre, hvis man har angst og søvnproblemer? Bliv klogere i dette indlæg af psykolog Danielle Dahlhus, der bl.a. har en baggrund som søvnforsker, men også arbejder med behandling af angst.
Hvad er angst og søvnproblemer?
Mange mennesker med angst har også søvnproblemer. Det kan bl.a. bestå i, at man ikke kan falde i søvn, vågner om natten, er bange for ikke at kunne sove, vågner for tidligt, har tankemylder om aftenen m.m.
Angst og søvnproblemer kan optræde samtidig som to separate udfordringer, men de kan også forårsage hinanden. Når man har angst, har man en øget risiko for også at udvikle søvnproblemer, ligesom søvnproblemer kan lede til angst. Det er dog ikke ensbetydende med, at alle så både har angst og søvnproblemer.
Søvnangst – bange for ikke at kunne sove
I mange tilfælde bliver det en søvnangst, man udvikler. Søvnangst dækker overordnet over, at man er bange for ikke at kunne sove. Det kan være om aftenen, frygten fylder, men det kan også være om dagen, man har bekymringer om søvn.
Psykolog Danielle Dahlhus er specialiseret i søvnangst og har bl.a. forsket i søvnproblemer. Personer med søvnangst oplever, at bekymringer og tankemylder omkring søvn fylder meget. Det kan være bekymringer som:
“Åh nej, jeg kan ikke falde i søvn”
“Hvad nu hvis det bliver endnu en dårlig nat?”
“Hvad nu hvis jeg ikke kan sove på den ferie, jeg skal på om 5 uger?”
“Bliver det nogensinde bedre?”
“Hvad nu hvis jeg tager skade af søvnløshed?”
“Åh nej, hvad nu hvis jeg ikke kan sove i aften?”
Tankemylder om aftenen
Det er blot eksempler på nogle af de bekymringer, personer med søvnangst kan opleve. Mange vil beskrive det som et tankemylder om aftenen, der gør, at de ikke kan sove, og at de får mere angst. Nogle gange kan det føre til angstanfald. Tankemylderet kan dog også foregå om dagen.
Når man ikke kan sove pga. tankemylder om aftenen, behøver tankerne ikke nødvendigvis handle om søvn. Det kan også være mange andre ting, f.eks. arbejde, privatliv, børn, økonomi, aftaler dagen efter eller noget helt andet.
Når angst gør det svært at sove
Ligger man eksempelvis og bekymrer sig meget over, om man nu har løst en opgave godt nok, eller om det var dumt sagt det, man sagde til et arrangement tidligere på dagen eller lignende, kan bekymringerne somme tider blive så intense, at de medfører angst. Vi ved nemlig fra både forskning og klinisk behandling, at bekymringer kan føre til angst, stress og depression såvel som søvnproblemer.
Vores krop er indrettet med et stress/angstsystem, som skal passe på os. Vores sanser skærpes, kroppen producerer bl.a. mere dopamin, for vi skal netop være klar til hurtigt at reagere, hvis en fare opstår. Det er således rigtigt godt, at vi har dette indbyggede stress/angstsystem.
Angst og søvnproblemer
Desværre kan kroppen ikke selv skelne mellem reelle trusler og de katastrofetanker, vi har i hovedet, som føles farlige. Selvom det bare er tanker og bekymringer, vi har, vil kroppen altså alligevel reagere ved at aktivere angstsystemet, fordi den tror, den skal passe på os.
Når det aktiveres, bliver vi dermed mere “vågne”. Det medfører naturligvis, at vi har svært ved at sove, når vi har angst. På den måde kommer angst og søvnproblemer ofte til at følges ad. Derfor er det vigtigt at finde en psykolog, som har specialiseret sig i behandling af både angst og søvnproblemer.
Effektiv behandling af angst og søvnproblemer
Heldigvis kan både angst og søvnproblemer behandles effektivt. Mange mennesker med angst og dårlig søvn føler sig alene om at have det sådan. Det er de (desværre) langtfra. Som søvnpsykolog ser jeg dagligt netop disse problematikker og ved, at rigtigt mange med angst også kæmper med at sove dårligt, bruge lang tid på at falde i søvn, have tankemylder om aftenen m.m.
Selvom angst og søvnproblemer kan vare i årevis hos nogen, kan man blive fri for angst og søvnproblemer med den rette indsats. Mange af mine klienter har inden, de opsøger mig, prøvet sovemedicin, akupunktur, andre psykologer m.m. uden den ønskede effekt. Heldigvis er det langtfra ensbetydende med, de så ikke kan slippe for angst og søvnproblemer.
Hvordan behandler man angst og søvnproblemer?
Som psykolog og søvnekspert tilpasser jeg altid forløbet til den enkelte klient. Jeg tager udgangspunkt i min erfaring som søvnforsker og søvnbehandler og bruger metoder samt redskaber, som er dokumenteret som effektive i forskning eller klinisk praksis. Herudfra vælger jeg så de elementer, som den enkelte klient har brug for ift. de udfordringer, vedkommende oplever.
Hvis du vil læse mere om, hvordan jeg som søvnpsykolog typisk behandler angst og søvnproblemer, kan du trykke her.
Forskningsbaseret behandling af angst og søvn – intet quick fix
Som psykolog og søvnekspert anvender jeg metoder og strategier, der er baseret på forskning og klinisk praksis. Det er vigtigt at søge hjælp hos en behandler, som ikke “blot” kan udvælge de helt rette behandlingsredskaber, som du har brug for, men som også kan guide dig løbende. I et forløb fortæller jeg bl.a. også mine klienter om, hvornår man skal forvente, at effekten begynder. Jeg tilbyder ikke et quick fix af den simple årsag, at det ikke findes. Men hvor havde det dog været rart!
Få hjælp hos en af de førende søvneksperter
Jeg, psykolog Danielle Dahlhus, har forsket i søvnproblemer og arbejder til daglig med behandling af søvnløshed og søvnbesvær generelt. Udover min rolle som søvnekspert har jeg også taget en 2-årig international efteruddannelse i metakognitiv terapi hos professor Adrian Wells, der har udviklet metakognitiv terapi. Sideløbende med mit arbejde som søvnpsykolog har jeg således behandlet angst separat i flere år, men ligeledes angst og søvnproblemer samtidig.
Hos mig kan du derfor få kvalificeret behandling af både angst og søvnproblemer. Særligt grundet min baggrund inden for forskning forholder jeg mig generelt kritisk til de metoder, jeg anvender, og jeg udvælger nøje behandlingsredskaber ud fra den enkelte situation.
Effektiv behandling, som varer ved
Jeg ville ønske, der fandtes en hurtig og let behandling af angst og søvnproblemer, så man bare lige kunne have en enkelt samtale ved en psykolog, læge eller andet, og så var det hele fikset. Efter at have haft det privilegium at få lov at hjælpe efterhånden flere hundredevis af mennesker med angst og søvnproblemer ved jeg, at der desværre ikke findes noget quick fix. Men heldigvis ved jeg også, at der findes effektiv behandling.
Når man oplever angst og søvnproblemer, er det naturligt, at man gerne vil have det til at gå væk NU. Faktisk helst i går. Sådan har næsten alle mine klienter det. Det forstår jeg virkelig godt. Sandheden er bare, at effektiv behandling samt vedvarende effekt som regel kræver noget tid og en indsats. Denne tid og energi, man lægger i et forløb, skal man se som en investering, der har til formål at skabe bedring – som endda varer ved.
Få hjælp mod angst og søvnproblemer
Hvis du kan genkende dig selv i et af disse udsagn, kan du få hjælp:
- Jeg kan kan ikke falde i søvn.
- Jeg sover for lidt.
- Jeg er bange for ikke at kunne sove.
- Jeg vågner om natten.
- Jeg har tankemylder om aftenen.
- Jeg oplever at have angst og være tynget af bekymringer (ikke nødvendigvis kun om søvn).
- Jeg tænker meget på søvn og bekymrer mig på forhånd, når jeg skal noget, f.eks. på ferie.
- Jeg kan ikke sove alene.
- Jeg vågner for tidligt.
- Jeg har angst om aftenen eller meget uro.
- Jeg undgår eller kan ikke sove andre steder.
- Jeg kan ikke sove sammen med andre.
- Jeg er bange for, om jeg tager skade af søvnløshed.
- Jeg har fået sovemedicin, men det virker ikke.
Få behandling hurtigst muligt
Hvis du har et eller flere af de oplistede problemer, kan du få behandling. Du kan booke en tid direkte hos psykolog Danielle Dahlhus, som er en af landets førende søvneksperter.
Hvad siger tidligere klienter?
“Ærligt talt troede jeg ikke så meget på, at nogle samtaler ved en psykolog kunne ændre på min søvn, men jeg var desperat, så jeg gav det et forsøg. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. Før tænkte jeg hele tiden på min søvn, fordi jeg ikke fik nok søvn. Nu tænker jeg faktisk aldrig længere på det”.
– Mand i 40’erne
“Min kone siger, at det bedste, jeg har gjort for både mig selv og familien, var at starte hos Danielle, så jeg kunne få bugt med mine søvnproblemer.”
– Mand i 30’erne
Efter lang tid med dårlig søvn valgte jeg at opsøge Danielle, da jeg fik hende anbefalet. Forløbet var alt, hvad jeg ønskede.
Danielle vidste bare præcis, hvordan mine problemer skulle behandles og hun gav mig specifikke værktøjer til, hvad jeg skulle gøre hver gang. Det gjorde, at behandlingen var nem at følge selv om, det også var hårdt i starten. Jeg var kun ved Danielle fire eller fem gange, og så var jeg sluppet af med den dårlige søvn.
– Mand i 50’erne
“Jeg vil sige til alle, jeg møder, der sover dårligt, at de skal komme ned til dig med det samme.”
– Kvinde i 20’erne