Angst hos foundere

Erhvervspsykolog Danielle Dahlhus

Hvad er angst hos foundere?

Mange foundere oplever angst eller er udfordret af ængstelighed. Alligevel kan man som founder med angst let føle sig alene om dette, fordi det desværre stadig er tabuiseret.

At opleve ængstelighed og en vis grad af angst er helt normalt og ufarligt. Angst har faktisk en evolutionær funktion. Det er nemlig en del af vores alarmberedskab (ligesom stress), som hjælper os til at reagere hurtigt og instinktivt på trusler. På den måde hjælper systemet til at beskytte os selv. Det kunne f.eks. være i en situation, hvor man er tæt på at køre galt. Så aktiveres vores system, og det hjælper os til at reagere lynhurtigt, så vi f.eks. drejer rattet med det samme.

Angst hos foundere kan behandles

Det er således helt normalt at opleve følelsen af angst indimellem. Dog kan angst også forekomme i en sådan grad, at den bliver et problem. I nogle tilfælde bliver symptomerne og udfordringerne så omfattende, at det udgør en psykisk lidelse. Det er vigtigt at understrege, at angst ikke er en kronisk lidelse.

Hvis man får stillet en angst-diagnose, er det ud fra et øjebliksbillede. Med den rette hjælp oplever mange mennesker, herunder også ledere, direktører, foundere m.m., at angsten aftager. Med effektiv behandling, f.eks. via metakognitiv terapi [link] hos en erhvervspsykolog, kan man altså slippe angsten. Dermed vil man ikke længere have en angst-diagnose.

Du kan læse meget mere om angst lige her: Behandling af angst.

Hvorfor udvikler foundere angst?

Ikke alle foundere udvikler angst, men stort set alle foundere konfronteres med usikkerhed, stress og ængstelighed. Angst er forbundet med en lang række negative konsekvenser. Disse koster ikke ”kun” dyrt for selve founderen (både mentalt, fysisk og økonomisk) men ligeledes for virksomheden. Blandt andet fordi vi mennesker generelt præsterer dårligere, mister overblikket, har højere sygefravær m.m., når vi er meget udfordret af ængstelighed. Derfor er det som founder vigtigt at lære at forebygge samt behandle angst.

Bekymringer fører til angst hos foundere

Som founder af en virksomhed møder man mange forskellige udfordringer og står ofte med et stort ansvar. Der kan være mange ting på spil; bl.a. økonomi (virksomhedens såvel som ens egen), identitet, fremtidsmuligheder, medarbejdernes livssituation m.m.

Der opstår bekymringer hos alle foundere. Problemet ligger ikke i, at man får bekymringer og det, der i metakognitiv terapi kaldes triggertanker. Triggertanker kan f.eks. lyde: ”Hvad nu hvis vi ikke klarer næste kvartal”, ”Åh nej, overhaler mine konkurrenter mig?”, ”Var det nu den rigtige beslutning?”, ”Hvad nu hvis vi ikke lykkes med projektet” osv.

Problemet er, når vi engagerer os i disse triggertanker og bruger tid på dem. Forskning og klinisk praksis viser nemlig, at risikoen for angst, stress og depression øges markant, når vi bruger tid på at bekymre os. Derfor skal særligt foundere være opmærksomme, da de netop bliver konfronteret med mange reelle udfordringer og deraf bekymringer.

Erhvervspsykolog til foundere

Som erhvervspsykolog hjælper jeg bl.a. foundere med at lære at slippe bekymringer. Det betyder ikke, at de skal stoppe med at tænke på de problemer, de møder og bare lade ting ske. Slet ikke. Det betyder derimod, at man som founder skal lære at tænke i stedet for at over-tænke. Dette medvirker både til, at man som founder får det bedre men ligeledes bliver mere effektiv, f.eks. i sin problemløsning.

Metakognitiv terapi mod angst

Metakognitiv terapi mod angst hos foundere er særdeles effektiv, når den udføres af en psykolog, som både har efteruddannelse i metakognitiv terapi og endvidere særlig viden samt forståelse af de aspekter, som særligt gør sig gældende i livet som founder. Med en erhvervspsykolog, der anvender metakognitiv terapi, kan du som founder dermed få målrettet hjælp, som både styrker dig i dit arbejds- såvel som privatliv.

Hvorfor er angst hos foundere et tabu?

Generelt har angst og ængstelighed længe været tabuiseret. Heldigvis er der de senere år sket en positiv udvikling på dette område, men det er desværre stadig stigmatiseret. Især når det gælder angst hos foundere. Faktisk er det også stadig tilfældet ift. stress hos foundere, som er endnu mere udbredt.

Mange foundere såvel som ledere er bange for, at de vil fremstå svage, hvis de fortæller, at de er udfordret af ængstelighed eller har angst. Flere frygter ligeledes, at det vil afholde investorer fra at investere i dem, at det vil skræmme kunder væk og lign. Mange foundere bærer således på en frygt for, at det vil påvirke deres virksomhed negativt, hvis de taler åbent om deres udfordringer.

Af den grund føler mange foundere sig nødsaget til at holde for dem selv (og måske deres erhvervspsykolog), når de oplever angst og stor usikkerhed. Nogle har også oplevet at blive rådgivet af andre til at holde det skjult. Men angst er ikke lig med svaghed, og at opleve udfordringer med ængstelighed som founder er ikke unormalt. Langtfra.

Få hjælp hos erhvervspsykolog i Aarhus

Hvis du som founder oplever angst, ængstelighed eller blot synes, det kan være svært at navigere i store usikkerheder, kan du hjælpe dig selv ved at opsøge en erhvervspsykolog. Mens du er dygtig til at drive din forretning, er jeg som erhvervspsykolog dygtig til at spotte, hvad der skal til for, at du som founder kan trives endnu bedre og deraf performe bedre. I et individuelt tilpasset forløb hjælper jeg dig med de redskaber og metoder, som kan løfte dig yderligere.

Hvad siger tidligere klienter?

“Havde fået Danielle anbefalet i et netværk for erhvervsledere. Jeg har nu afsluttet et meget givende forløb hos Danielle. Det har både styrket mig i mit arbejde som direktør i en stor virksomhed, men også i mit privatliv, hvor jeg nu har meget mere ro, nærvær og glæde.” 

– Mand i 50’erne

“Bekymringer?? Det er ikke længere noget, jeg gør i, efter at have gået hos Danielle. Jeg har lært at slippe tankerne. Totalt livsændrende.”

– Kvinde i 60’erne

“Danielle er bare knivskarp, sympatisk og totalt ligetil. Meget effektivt forløb.”

– Mand i 60’erne

Jeg vil naturligvis give dig mine varmeste anbefalinger. Jeg har gennem mit forløb hos dig, oplevet dig som en utrolig kompetent og professionel psykolog. Din personlighed og være måde har passet perfekt til mig. 

Du var rigtig hurtig til at få identificeret de områder jeg specielt skulle arbejde med og give mig gode værktøjer til at gøre netop dette. Du var god til at stille de rigtige spørgsmål og få mig til at indse tanke- og handlemønstre som jeg gjorde ubevidst.

Jeg var aldrig kommet dertil hvor jeg er nu uden dine kompetencer og jeg vil helt sikkert tage fat i dig igen i fremtiden.”

– Mand i 30’erne

Du kan også læse mere om

Scroll to Top