Problemer med at falde i søvn

Når vi sover for lidt eller dårligt, mærker vi, hvor vigtig søvn faktisk er for os. Uden mad, drikke og søvn dur helten nemlig ikke. Derfor kan det være enormt frustrerende, når man har problemer med at falde i søvn. Så hvad kan man gøre, hvis man ikke kan falde i søvn? Bliv klogere i dette indlæg af psykolog Danielle Dahlhus, der har en baggrund som søvnforsker.

Har du svært ved at falde i søvn?

Vi har alle prøvet at lægge os i sengen og nærmest falde i søvn med det samme. Nøj hvor er det dejligt! Derfor er det helt forståeligt, hvis man godt gad få hjælp til at falde i søvn med det samme hver nat. Sandheden er desværre, at der ikke findes nogen behandling eller hjælp, som kan sikre, at man hver nat falder i søvn med det samme. Dog er der gode råd og hjælp, hvis man har svært ved at falde i søvn.

Som psykolog, der også har arbejdet som søvnforsker, og som i årevis har arbejdet med behandling af søvnproblemer, hjælper jeg mine klienter til en bedre søvn. Det indebærer blandt andet hjælp til at falde i søvn. Hvorfor kan jeg så ikke lære klienter at falde i søvn med det samme hver nat? Fordi selvom det ville være fantastisk (og jeg ville ligeledes selv elske det), så er det faktisk ikke naturligt.

Få hjælp hvis du har problemer med at falde i søvn

Dog er det heller ikke normalt at bruge f.eks. 1,5 time i gennemsnit på at falde i søvn. Eller rettere – det er uhensigtsmæssigt og er noget, vi i de fleste tilfælde kan forbedre. Rigtigt mange danskere oplever nemlig problemer med at falde i søvn, så det er forkert at sige, det ikke er normalt – desværre. I den nyeste udgave af ”Den Nationale Sundhedsprofil” af Statens Serums Institut fremgår det, at halvdelen af deltagerne har haft søvnproblemer inden for de seneste to uger. Af disse angiver 28,6 %, at de har været meget generet af søvnproblemerne. 

Fra videnskabelige og kliniske studier ved vi, at det er helt naturligt at bruge op til 30 minutter i gennemsnit på at falde i søvn. Så er der selvfølgelig nogle nætter, hvor man falder hurtigt i søvn, og nogle nætter, hvor man bruger lang tid på at falde i søvn. Så længe sidstnævnte ikke forekommer for ofte, er det helt okay. Har man til gengæld mange nætter, hvor man bruger lang tid på at falde i søvn og måske føler, man slet ikke sover, kan man søge hjælp hos en psykolog, der er søvnekspert.

Behandling af problemer med at falde i søvn

For at behandle problemer med at falde i søvn er det essentielt at finde ud af, hvad der forårsager søvnproblemerne. Som søvnpsykolog starter jeg derfor altid søvnbehandling ud med en grundig udredning. Heri afdækker jeg bl.a., hvilke(n) type(r) søvnproblemer, man har og undersøger baggrunden for dem. På baggrund af flere års forskning og klinisk søvnbehandling vurderer jeg dernæst, hvilken søvnbehandling man har brug for.

Metakognitiv terapi eller CBTi mod søvnproblemer

Behandlingen af problemer med at falde i søvn kan eksempelvis bestå af specifikke adfærdsmæssige strategier og redskaber. Derudover vil det hos mange klienter være relevant også at arbejde med metakognitiv terapi. I metakognitiv terapi lærer man bl.a. at stoppe tankemylder om aftenen og at slippe bekymringer. Metakognitiv terapi er desuden meget effektiv mod behandling af angst, stress og depression. I nogle tilfælde anvender jeg i stedet CBTi. Valget af metode afhænger netop af, hvilken behandling klienten vil opnå bedst effekt af. Du kan læse mere om de to metoder ved at trykke her.

Jeg har som psykolog specialiseret mig i søvn, men har også sideløbende i flere år arbejdet med behandling af angst, stress og depression. I nogle forløb kombineres behandling af søvnproblemer derfor f.eks. med behandling af angst. I disse tilfælde anvender jeg primært metakognitiv terapi.

Effektiv søvnbehandling baseret på forskning

Min kerneværdi som psykolog er, at jeg altid bestræber mig på at hjælpe mine klienter bedst muligt hurtigst muligt. Desværre er det ikke altid ensbetydende med, at det føles hurtigt. Over årene har jeg behandlet flere hundredvis af klienter med problemer med at falde i søvn og andre søvnproblemer. Fælles for mange af mine klienter, når de starter hos mig, er, at de gerne vil have fikset problemerne NU. Det forstår jeg sådan set virkelig godt, for det kan være meget generende og smertefuldt at have svært ved at falde i søvn. 

Dog kan søvnproblemer sjældent bare fikses på f.eks. 2 uger. Det medfører, at mange mennesker med søvnproblemer afprøver en helt masse forskellige behandlinger og alternative metoder. Når man gør det, er det altid med den bedste intention. Man gør sig virkelig umage for at opnå bedre søvn, og man føler sig måske også efterhånden desperat. Det forstår jeg godt. Problemet med de mange hurtige skift er desværre, at man sjældent får behandlet selve problemet men til gengæld får sat en masse i værk. Det i sig selv er ofte både krævende og dyrt.

Problemer med at falde i søvn kan behandles

Som psykolog og søvnekspert anvender jeg metoder og strategier, som er baseret på forskning og klinisk praksis. Jeg hjælper ikke blot med at udvælge de rette strategier og at implementere dem, men oplyser bl.a. også om, hvornår man som klient skal forvente, at effekten begynder. Jeg tilbyder ikke et quick fix af den simple årsag, at det ikke findes. Pokkers også! Det ville jeg ønske, det gjorde. Selvom man mange steder kan læse om ting, der påstås at kurere søvnproblemer hurtigt, er der ingen videnskabelige dokumentation for det eller tilstrækkelig klinisk belæg.

Få hjælp hos en søvnekspert

Hvis du lider af problemer med at falde i søvn, natlige opvågninger, ikke sover nok, er bange for ikke at kunne falde i søvn, ikke kan sove alene eller lignende, er det vigtigt, at du får hjælp hos en søvnpsykolog, der har den nødvendige ekspertise til at kunne vurdere, hvilken behandlingsmetode lige præcis du har brug for.

Specialiseret søvnpsykolog

Jeg holder mig til strategier og behandlingsmetoder, som vi ved virker. Dette er for at opnå den bedste effekt samt af respekt for mine klienters tid og penge. Jeg tilbyder derfor heller ikke en standardiseret søvnbehandling, men tilpasser ethvert søvnforløb til den enkelte klient. Målet er hurtigst muligt at hjælpe mine klienter med at slippe af med deres problemer med at falde i søvn, tankemylder om aftenen, natlige opvågninger, for tidlige opvågninger, angst for ikke at kunne sove m.m. uden nogensinde at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen.

Få hjælp hvis du har problemer med at falde i søvn

Ligesom indholdet i et forløb med søvnbehandling varierer, gør længden også. Det afhænger nemlig bl.a. af omfanget og typen af søvnproblemer. De fleste af mine klienter opnår den ønskede effekt og bedre søvn inden for 5 til 7 samtaler. Nogle forløb er endnu kortere, og nogle er lidt længere. For mig som søvnbehandler er det desuden vigtigt at give mine klienter hjælp og redskaber, som ikke kun virker her og nu, men som også hjælper på lang sigt. For mig er målet altid, at man som klient hurtigst muligt ikke længere har brug for mig.

Du kan få professionel hjælp, hvis du:

Hvis du kan genkende dig selv i et af disse søvnproblemer, kan du få hjælp:

 • Jeg kan ikke sove.
 • Jeg har svært ved at falde i søvn.
 • Jeg er bange for ikke at kunne falde i søvn.
 • Jeg vågner om natten.
 • Jeg kan ikke sove igennem.
 • Jeg har uro eller angst om aftenen.
 • Jeg tænker hele tiden på søvn.
 • Jeg kan ikke sove alene.
 • Jeg vågner for tidligt.
 • Jeg kan ikke sove andre steder.
 • Jeg kan ikke sove sammen med andre.
 • Jeg har tankemylder om aftenen.
 • Jeg er bange for, hvad søvnløsheden gør ved mig.
Få behandling hurtigst muligt

Hvis du har et eller flere af de oplistede søvnproblemer, kan du få behandling. Du kan booke en tid direkte hos psykolog Danielle Dahlhus, som er en af landets førende søvneksperter.

Hvad siger tidligere klienter?

“Ærligt talt troede jeg ikke så meget på, at nogle samtaler ved en psykolog kunne ændre på min søvn, men jeg var desperat, så jeg gav det et forsøg. Det har jeg bestemt ikke fortrudt. Før tænkte jeg hele tiden på min søvn, fordi jeg ikke fik nok søvn. Nu tænker jeg faktisk aldrig længere på det”.

– Mand i 40’erne

“Min kone siger, at det bedste, jeg har gjort for både mig selv og familien, var at starte hos Danielle, så jeg kunne få bugt med mine søvnproblemer.”

– Mand i 30’erne

Efter lang tid med dårlig søvn valgte jeg at opsøge Danielle, da jeg fik hende anbefalet. Forløbet var alt, hvad jeg ønskede.
Danielle vidste bare præcis, hvordan mine problemer skulle behandles og hun gav mig specifikke værktøjer til, hvad jeg skulle gøre hver gang. Det gjorde, at behandlingen var nem at følge selv om, det også var hårdt i starten. Jeg var kun ved Danielle fire eller fem gange, og så var jeg sluppet af med den dårlige søvn.

– Mand i 50’erne

“Jeg vil sige til alle, jeg møder, der sover dårligt, at de skal komme ned til dig med det samme.”

– Kvinde i 20’erne

Du kan også læse mere om

Scroll to Top